Όλος ο κόσμος τραγουδούσε το «Aserejé, ja, dejé, dejebe tu dejebere seibiunouva, majavi an de bugui an de buididipi», αλλά πόσοι ήξεραν τι σημαίνει; Πιθανότατα ελάχιστοι.
Οι Las Ketchup, με το ιδιαίτερο όνομά τους, ταυτίστηκαν με την εφηβεία μας, ειδικά για όσους από εμάς είμαστε γύρω στα 30. Παρόλο που το μόνο τραγούδι τους που γνωρίζουμε είναι το “The Ketchup Song” (γνωστό και ως “Asereje”), αυτό το κομμάτι ήταν αρκετό για να φέρει τις τρεις (μετέπειτα τέσσερις) αδερφές από την Ισπανία στα σπίτια εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Ελλάδα.
Θυμίζοντας το παρελθόν για τους παλιούς και συστήνοντας το συγκρότημα στους νέους, το “The Ketchup Song” έγινε το πιο γνωστό τους τραγούδι, κάνοντας θραύση το 2002 όπου κι αν ακουγόταν. Ήταν το απόλυτο hit της εποχής, συνεχίζοντας να παίζεται σε πάρτι για χρόνια. Όλοι προσπαθούσαμε να μιμηθούμε τη χαρακτηριστική χορογραφία με τους φίλους μας.
Το single τους πούλησε πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάτι που θεωρείται αξιοσημείωτο, ιδίως για μια εποχή χωρίς social media ή πλατφόρμες όπως το Spotify.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι Las Ketchup κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ και κέρδισαν συνολικά 8 βραβεία, ανάμεσά τους και τα Billboard Latin Music Awards το 2004, με τίτλους όπως Best Pop Album from the New Generation (για το “Hijas del Tomate”) και Most Played Tropical-Salsa Song by a Duo or Group (για το “Asereje”).
Ποιο είναι όμως το συγκρότημα πίσω από το φαινόμενο;
Οι Las Ketchup απαρτίζονται από τις αδερφές Lucía, Lola, Pilar, και Rocío Muñoz, κόρες του φημισμένου φλαμένκο μουσικού Χουάν Μανουέλ Μούνιοθ Εσπόσιτο, γνωστού ως “El Tomate”. Ο παραγωγός φλαμένκο Μανουέλ ‘Queco’ Ρούιθ τις ανακάλυψε και τις ενέταξε στη δισκογραφική του, Shaketown Music.
Το μεγάλο τους “μπαμ” ήρθε το 2002 με το φλαμένκο Europop τραγούδι “Asereje”, το οποίο κατέκτησε την κορυφή των charts σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, απέτυχε να μπει στο top 40 του US Billboard Hot 100. Το τραγούδι έγινε διάσημο και για τη χαρακτηριστική του χορογραφία.
Παρά την τεράστια επιτυχία του “Asereje”, το επόμενο single τους, “Kusha Las Payas”, δεν είχε την ίδια απήχηση. Αργότερα, κυκλοφόρησαν μια χριστουγεννιάτικη έκδοση του “The Ketchup Song”, αλλά ούτε αυτή κατάφερε να ξεχωρίσει. Στη συνέχεια, αποσύρθηκαν προσωρινά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το 2006, με την ένταξη της τέταρτης αδελφής, Ροθίο, οι Las Ketchup επέστρεψαν για να εκπροσωπήσουν την Ισπανία στη Eurovision στην Ελλάδα με το τραγούδι “Un Blodymary”, το οποίο τερμάτισε 21ο. Η αποτυχία αυτή τις οδήγησε και πάλι στην αφάνεια.