Ένας εναλλακτικός μαέστρος-ρομπότ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη φιλαρμονική της Δρέσδης. Το ρομπότ, με την ονομασία MAiRA Pro S, μπορεί να μην έχει συναισθήματα, αλλά καταφέρνει να κρατάει τον ρυθμό με απόλυτη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της φιλαρμονικής, Μάρκους Ρινντ, ο στόχος δεν είναι να αντικατασταθούν οι άνθρωποι, αλλά να επιτευχθεί η ενορχήστρωση πιο σύνθετων μουσικών έργων, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με έναν παραδοσιακό μαέστρο. Το ρομπότ διαθέτει τρία «χέρια», το καθένα κρατώντας μία ράβδο διαφορετικού χρώματος για να καθοδηγεί την ορχήστρα. Σε σκοτεινές συνθήκες, οι φωτεινές ράβδοι διευκολύνουν τον συντονισμό των μουσικών.

Η ιδέα για τη δημιουργία του ρομπότ προέκυψε πριν από 23 χρόνια, όταν ο Ρινντ έλαβε παράπονα από έναν μουσικό για την αστάθεια του ρυθμού. Ο ίδιος απάντησε ότι «δεν ήταν ρομπότ», και αυτό τον οδήγησε να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης, καταλήγοντας στη δημιουργία της MAiRA Pro S.

Το MAiRA Pro S δεν είναι το πρώτο ρομπότ-μαέστρο. Η ελβετική εταιρεία ρομποτικής ABB είχε δημιουργήσει ένα ρομπότ που διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα του Ντιτρόιτ το 2006, ενώ το 2015 ο Αντρέα Μποτσέλι εμφανίστηκε μαζί με ένα ρομπότ-μαέστρο που είχε δύο χέρια. Η Νότια Κορέα, επίσης, δημιούργησε ένα ρομπότ-μαέστρο ύψους 1,8 μέτρων που καθοδήγησε με επιτυχία 60 μουσικούς.