Αίτημα κατά της χορήγησης βίζας στον Chris Brown συγκεντρώνει πάνω από 50.000 υπογραφές.
Φεμινιστικές οργανώσεις ζητούν να μην παραχωρηθεί βίζα στον Chris Brown ενόψει των δύο συναυλιών του στη Νότια Αφρική, μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έμφυλης βίας.
Μετά την ανακοίνωση της εμφάνισης του Chris Brown στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα εισιτήρια για το FNB Stadium, που έχει χωρητικότητα 94.000 θεατών, εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από δύο ώρες, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί και δεύτερη συναυλία αμέσως.
Ταυτόχρονα, άρχισαν οι αντιδράσεις κατά του Chris Brown, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για βία και παρενόχληση γυναικών και έχει παραδεχθεί την ενοχή του για τον ξυλοδαρμό της πρώην συντρόφου του, Rihanna, το 2009.
Η οργάνωση Women for Change, μια μη κερδοσκοπική οντότητα από τη Νότια Αφρική, έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για να αποτρέψει τις συναυλίες του Chris Brown στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.
Η αίτηση, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 50.000 υπογραφές, έχει υποβληθεί στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού της χώρας, ζητώντας να μην παραχωρηθεί βίζα στον Αμερικανό τραγουδιστή.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Chris Brown έχει ιδιαίτερη σημασία στη Νότια Αφρική, όπου οι γυναίκες σκοτώνονται με πέντε φορές μεγαλύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με το 60,1% αυτών των εγκλημάτων να διαπράττονται από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με έκθεση του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών.
«Σκοπός μας είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Νότια Αφρική δεν θα τιμήσει άτομα με ιστορικό βίας κατά των γυναικών», δήλωσε η Sabrina Walter, ιδρύτρια της Women for Change, σε συνέντευξή της.
Ο Chris Brown και οι εκπρόσωποί του δεν έχουν απαντήσει στις αντιδράσεις, όμως τον Οκτώβριο, καθώς η ομάδα της Women for Change διακινούσε το hashtag #MuteChrisBrown στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τραγουδιστής φάνηκε να προκληθεί, γράφοντας «Ανυπομονώ να έρθω» κάτω από μία ανάρτηση της οργάνωσης στο Instagram.
Η Sabrina Walter ανέφερε ότι αυτή η αντίδραση προκάλεσε κύμα διαδικτυακής παρενόχλησης από τους υποστηρικτές του Chris Brown, συμπεριλαμβανομένων απειλών θανάτου εναντίον της ίδιας και της ομάδας της.
Δεδομένου ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Brown χρησιμοποιεί τη δημοφιλία του για να επιτεθεί στους επικριτές του, έχει προκαλέσει και άλλους διάσημους που έχουν αναφερθεί σε κατηγορίες εναντίον του. Τον Φεβρουάριο, χρησιμοποίησε το Instagram για να κατηγορήσει το NBA ότι υποκύπτει στις πιέσεις των χορηγών και προσπαθεί να τον αποκλείσει από τη συμμετοχή του στο All-Star Game.
Το 2019, ο Chris Brown απελευθερώθηκε χωρίς καμία κατηγορία μετά από καταγγελία βιασμού στη Γαλλία, ακολουθούμενη από την πώληση μπλουζών με το μότο «This Bitch Lyin’» μέσω διαδικτύου.
Μέσα στα χρόνια από τη σύλληψή του το 2009, ο Brown έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βία κατά γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του ξυλοδαρμού μιας γυναίκας σε νυχτερινό κέντρο του Λας Βέγκας το 2016 και για ρίψη πέτρας στο αυτοκίνητο της μητέρας του το 2013.
Το 2017, η πρώην σύντροφός του Karrueche Tran προχώρησε σε προσωρινή διαταγή περιοριστικών μέτρων εναντίον του, αναφερόμενη σε παρενόχληση, σωματική βία, εκφοβισμό και θανάσιμες απειλές κατά τη διάρκεια και μετά τη σχέση τους, που διήρκεσε από το 2011 έως το 2015.
Το 2022, δικαστής απέρριψε αγωγή που κατηγορούσε τον Chris Brown ότι νάρκωσε και βίασε μια γυναίκα σε γιοτ του Sean «Diddy» Combs.