Ο Avicii μοιράζεται την προσωπική του ιστορία σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στη streaming πλατφόρμα του Netflix στις 31 Δεκεμβρίου.

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Avicii – I’m Tim», παρακολουθούμε την πορεία του DJ και μουσικού παραγωγού που αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2018 στη Μουσκάτ του Ομάν, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Η ταινία εξερευνά την καριέρα του Tim Bergling, γνωστού ως Avicii, και την αναγνώρισή του ως ενός από τα εξέχοντα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο Avicii, που γεννήθηκε ως Tim Bergling, προέρχονταν από μια ντροπαλή οικογένεια στη Σουηδία και κατάφερε να κατακτήσει τη μουσική βιομηχανία, πληρώνοντας όμως ένα υψηλό τίμημα με την ψυχική του υγεία.

Η ιστορία του Avicii θα παρουσιαστεί μέσα από οικιακά βίντεο και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, συνδυάζοντας στιγμές από την παιδική του ηλικία στη Στοκχόλμη έως το τραγικό τέλος του το 2018.

Στο ντοκιμαντέρ, που σκηνοθετεί ο Henrik Burman, η οικογένεια, οι συνεργάτες και οι στενοί φίλοι αποκαλύπτουν «το αγόρι πίσω από τον Avicii», όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Netflix.

Το «Avicii – I’m Tim» περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο Chris Martin των Coldplay, ο Nile Rodgers και ο Aloe Blacc.

 

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί και το «Avicii – My Last Show», το τελευταίο σόου του καλλιτέχνη από την Ushuaïa της Ίμπιζα.

Ο θάνατος του Avicii το 2018 ήταν η τραγική κατάληξη έπειτα από δύο χρόνια που είχε ανακοινώσει την αποχή του από τις περιοδείες, λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της οξείας παγκρεατίτιδας.

Σε αποσπάσματα από τη βιογραφία του Måns Mosesson, «Tim — The Official Biography of Avicii», που δημοσιεύτηκαν από τη New York Post, ο καλλιτέχνης μοιράστηκε τις προσωπικές του προκλήσεις και τους αγώνες του, ενώ αναζητούσε βοήθεια για την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Σε μια καταχώρηση, ο Avicii περιέγραψε την δυσκολία του να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ, παραδεχόμενος ότι είχε εθιστεί σε αυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το άγχος και την πίεση της καριέρας του.

 

«Δυσκολευόμουν να αποδεχτώ ότι δεν θα ξαναέπινα ποτέ, αν και όλοι οι γιατροί μου συνιστούσαν έντονα να περιμένω τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από το πρώτο ποτό», έγραψε ο Avicii.

«Φυσικά, δεν άκουσα τους περισσότερους από αυτούς, επέλεξα να πιστέψω μόνο σε λίγους που μου είπαν ότι αν ήμουν προσεκτικός, όλα θα ήταν καλά. Ήμουν αδαής και αφελής, περιηγούμενος τον κόσμο σε μια ατελείωτη περιοδεία. Γιατί, μόλις γυρίσεις την υφήλιο, guess what; Ξεκινάς πάλι από την αρχή!» σημείωσε.

«Αυτές οι μέρες στο νοσοκομείο ήταν οι πιο ήρεμες στιγμές που μπορώ να θυμηθώ τα τελευταία έξι χρόνια. Ήταν οι διακοπές μου, όσο θλιβερό κι αν ακούγεται αυτό».

«Ήταν σαν ζόμπι»

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca τον Ιούνιο του 2024, ο Jesse Waits περιγράφει τον Avicii λέγοντας ότι «ζούσε σαν ζόμπι, δεν ήταν εκεί, παρότι τα μάτια του ήταν ορθάνοιχτα».

Στην ταινία, ο Avicii αφηγείται τη ζωή του στα τελευταία της στάδια με μια ανατριχιαστική ειλικρίνεια.

Ο Avicii υπέφερε από παραλυτικό άγχος και παραδέχεται ότι «σκότωνε τον εαυτό του» περιοδεύοντας ακούραστα. Είχε ένα όνειρο: να μην εξαντλείται και να συνεχίζει. Το τίμημα ήταν η ζωή του.

Στο ντοκιμαντέρ, ένας από τους συνεργάτες του λέει ότι το SOS, το πρώτο single από το μεταθανάτιο άλμπουμ του, ήταν μια μυστική κραυγή για βοήθεια. Όπως και το hit του, το Wake Me Up.

«Ήταν μια προειδοποίηση που ήρθε πολύ αργά» δήλωσε ο Aloe Blacc.

Ο Avicii έγινε διάσημος προτού κλείσει τα 20 του χρόνια, δίνοντας περισσότερες από 800 συναυλίες σε έξι χρόνια, παλεύοντας με εσωτερικούς δαίμονες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα ψυχικής υγείας, εθισμένος σε ναρκωτικά και αλκοόλ, αποσύρθηκε από τις περιοδείες στα 26 του και μετά προχώρησε στο τέλος.

Δύο χρόνια μετά την απόπειρά του να αποδεσμευτεί από το σκληρό κόσμο της φ Fame και Glory, που τον είχε εξουθενώσει, ο Avicii βρέθηκε νεκρός, αφού στραγγαλίστηκε με κομμάτια από μπουκάλι κρασιού και αιμορράγησε μέχρι θανάτου.

Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή, περιγράφοντας τον Avicii ως έναν «τελειομανή με επιδόσεις που υπερέβαιναν τις δυνατότητές του», που «ήθελε ειρήνη» για τον εαυτό του.

Προστατευμένος αλλά εκτεθειμένος

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά σε βάθος τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Avicii, ο οποίος μεγάλωσε στη Στοκχόλμη, ζώντας σε έναν περιορισμένο κόσμο, που περιορίστηκε σε μια περιοχή πέντε τετραγώνων, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου του.

Ανασφαλής και με λίγους στενούς φίλους, ο Avicii παραδέχεται στο ντοκιμαντέρ ότι «δεν ήταν καλός απέναντι στα άλλα παιδιά». Όπως θα πει, αυτό οφειλόταν στο άγχος του.

Είναι ειρωνικό ότι ένα από τα πρώτα κομμάτια που τον καθόρισαν ως ανερχόμενο αστέρι ήταν με τίτλο: Alcoholic.

Από το προφητικό ρεφρέν του ντεμπούτο άλμπουμ του True, που κυκλοφόρησε το 2013, ο Avicii έγινε γνωστός. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ζήτησε σχεδόν 750.000 δολάρια για να τραγουδήσει ζωντανά.

«Σκότωνα τον εαυτό μου»

Σε άλλη φράση, ο Avicii αποκαλύπτει: «Σκότωνα τον εαυτό μου. Η περιοδεία έγινε ακόμα πιο εξαντλητική καθώς οι αμοιβές μου αυξάνονταν… όλα κυλούσαν τόσο γρήγορα από τότε».

Τον Ιανουάριο του 2012, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με παγκρεατίτιδα, μια κατάσταση που προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εμφανίζεται συνήθως σε μεσήλικες άνδρες.

Στον Φεβρουάριο του 2013, ο Avicii χρειάστηκε επείγουσα ιατρική βοήθεια στην Αυστραλία καθώς το πάγκρεάς του είχε φλεγμονή για δεύτερη φορά.

Έχασε αρκετό βάρος. Πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε.

Η δυστυχία της διάσημης ζωής

«Ήμουν πολύ πιο ευτυχισμένος πριν γίνω διάσημος από ότι όταν έγινα. Άρχισα να αισθάνομαι πολύ δυστυχισμένος. Ήμουν σε μια κατάσταση αυτόματου πιλότου. Πραγματικά αναρωτιόμουν γιατί αισθανόμουν έτσι. Ανέλαβα ένα ρόλο που υπαγόρευε πώς έπρεπε να φ behave without allowing myself enough time to understand if there was something I wanted to change», είπε.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ο Avicii νοσηλεύτηκε άλλες δύο φορές και χρειάστηκε πλύση στομάχου λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Μετά από μια παρέμβαση της οικογένειάς του που τον εκνεύρισε αρχικά, ο Avicii συμφώνησε να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης στην Ίμπιζα, που κόστιζε 13.000 δολάρια την εβδομάδα.

«Προσπαθώ να γίνω κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι. Το ιδανικό θα ήταν να νιώθω τελείως άνετα με τον εαυτό μου και να μην έχω καμία επιθυμία να κάνω χίλια δυο άλλα πράγματα… τότε θα ήμουν ευτυχισμένος. Θέλω να απαλλαγώ από τις προσδοκίες της ζωής. Αυτές με εμπόδιζαν να ζήσω πραγματικά… αυτό θα ήταν για μένα ζωή, το να είμαι ικανοποιημένος» δήλωνε.

«Με ενέταξαν σε μία βιομηχανία όπου το κυριότερο είναι να παρακολουθείς πόσες προβολές και σχόλια έχεις – είναι σχεδόν αδύνατο να αποστασιοποιηθείς» αναφέρει σε μία επιθετική του τοποθέτηση κατά των δισκογραφικών εταιρειών και της μουσικής βιομηχανίας.

Ο Avicii και οι εσωτερικοί του δαίμονες

Ο Avicii, μια λέξη που προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει ‘χωρίς κυματισμό’, αναφέρεται επίσης σε μία από τις περιοχές της κόλασης στη Naraka, σύμφωνα με ορισμένες ινδουιστικές και βουδιστικές παραδόσεις, έναν τόπο δοκιμασίας όπου οι άνθρωποι που αμάρτησαν οδηγούνται μετά θάνατον. Ενορχήστρωσε την υπερβατική διαλλαγη για να βρει τη γαλήνη.

Ωστόσο, οι «δαίμονές» του δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ.

Μια μέρα πριν από τον θάνατό του, ένας φίλος του από το Ομάν τηλεφώνησε στον πατέρα του για να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τις πρακτικές διαλογισμού του Avicii.

Στην τηλεφωνική του επικοινωνία είπε ότι ο Avicii έκλαιγε, δεν μιλούσε, αρνιόταν να φάει και καθόταν δηλωμένος στον καυτό ήλιο.

Μερικά από τα τελευταία μηνύματά του προς τους φίλους του περιλάμβαναν ένα ανησυχητικό κείμενο που έλεγε: «Η απορρόφηση της ψυχής είναι η τελευταία προσήλωση, πριν ξαναρχίσω!».

Οι στίχοι του ως κραυγή βοήθειας

«Αναρωτιέμαι τι τον ώθησε να γράψει τους στίχους στο SOS και τι σκεφτόταν όταν έγραφε αυτές τις πρώτες γραμμές;» λέει ένας συνεργάτης του σε ένα ντοκιμαντέρ.

Οι στίχοι του τραγουδιού ξεκινούν με τον ίδιο να δηλώνει «Μπορείς να με ακούσεις; SOS, βοήθησέ με να ηρεμήσω».

Μετά την αυτοκτονία του Avicii, έγινε γνωστό ότι διατηρούσε σχέση με την Τσεχο-Αμερικάνα Tereza Kačerová, μοντέλο, και ότι ήταν στοργικός πατριός του μικρού γιου της.

«Ο γιος μου δεν είχε σχέδιο να αυτοκτονήσει»

Σε συνέντευξή του στο CNN International, ο πατέρας του Avicii μίλησε για την τραγωδία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση…Σχετικά με τα συναισθήματά του, ο Κλας Μπέργκλινγκ ανέφερε ότι η αποδοχή της αυτοκτονίας του γιου του υπήρξε μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία. «Υπάρχουν στιγμές που είναι καλές και άλλες που είναι δύσκολες. Ορισμένοι περιμένουν ότι αυτό θα ξεπεραστεί μέσα σε περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν συμβαίνει έτσι», διευκρίνισε. Ο Κλας ίδρυσε το Ίδρυμα Tim Bergling, που φέρει το όνομα του γιου του, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στο Ομάν. «Σκοπός μας είναι να επικεντρωθούμε στην ψυχική υγεία και να αποτρέψουμε την αυτοκτονία», είπε ο Κλας. «Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές, προκειμένου οι νέοι να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια από νωρίς, όταν τα προβλήματα είναι ακόμη μικρά», σημείωσε. Επιπλέον, σχετικά με το tragικό τέλος του γιου του, δήλωσε: «Δεν είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία – ήταν πιο σαν ένα ατύχημα. Πολλά πράγματα συγκεντρώθηκαν και τον έβγαλαν εκτός ελέγχου». Ο πατέρας του Avicii επισήμανε επίσης ότι ως DJ ή καλλιτέχνης, είναι αναγκασμένος να εκτελεί πολλές υποχρεώσεις που δεν επιθυμεί, και αυτό το βάρος του στερεί ένα κομμάτι του εαυτού του. «Οι περιοδείες και οι συνεχείς απαιτήσεις έχουν μεγάλο κόστος», πρόσθεσε. Αναλύοντας τις πιέσεις της μουσικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι οι περιοδείες των DJ είναι «ακραίες». Σύμφωνα με τον πατέρα του, ο Avicii υπέφερε από κατάθλιψη, εθισμό και άγχος κατά τις εμφανίσεις του. Συχνά συζητούσαν για αυτά τα θέματα πριν ο γιος του γίνει μια από τις μεγαλύτερες ΄σταρ της ηλεκτρονικής μουσικής. «Όταν ήταν νεότερος, είχαμε πολλές δύσκολες συζητήσεις για να καταφέρει να σηκωθεί από το κρεβάτι», είπε ο Μπέργλινγκ, υπογραμμίζοντας την εσωστρέφεια του γιου του και τις πιέσεις της επιτυχίας. «Αρχισε να αισθάνεται άσχημα όταν ανέβαινε στη σκηνή», πρόσθεσε, καλέσε τις αρχές στη Σουηδία και διεθνώς να δώσουν προσοχή στην ψυχική υγεία των νέων. «Το σχολείο θα πρέπει να είναι το καλύτερο μέρος για τα παιδιά, ας φτιάξουμε λοιπόν αυτό το καλύτερο περιβάλλον. Τι κάνουμε στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα;» αναρωτήθηκε, καταλήγοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα έγκαιρα».