Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1992, ο 22χρονος Βρετανός προγραμματιστής Neil Papworth έγραψε ιστορία στέλνοντας το πρώτο γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS) μέσω της Vodafone. Το μήνυμα ήταν λιτό: «Merry Christmas», αλλά άνοιξε τον δρόμο για μια επανάσταση στην επικοινωνία.
Τα SMS και η εξέλιξή τους
Αρχικά, τα γραπτά μηνύματα είχαν όριο 160 χαρακτήρων. Οι χρήστες, για να εκφράσουν συναισθήματα, δημιουργούσαν σύμβολα με χαρακτήρες του πληκτρολογίου, κάτι που οδήγησε αργότερα στη δημιουργία των πρώτων emojis.
Το 1999, τα SMS μπορούσαν πλέον να αποστέλλονται μεταξύ διαφορετικών δικτύων, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητά τους. Σήμερα, αποστέλλονται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια SMS καθημερινά παγκοσμίως, αριθμός που δεν περιλαμβάνει μηνύματα από εφαρμογές όπως WhatsApp, Messenger, Viber, Telegram και WeChat, που αριθμούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
Η επανάσταση της κινητής τηλεφωνίας
Ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας έχει ξεπεράσει τα 5,6 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, με προοπτική να φτάσει τα 6,3 δισεκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με τη GSMA. Περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω smartphone, καθιστώντας την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο εφικτή από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Οι συσκευές αυτές δεν χρησιμοποιούνται μόνο για επικοινωνία, αλλά επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν την περιουσία τους, να πραγματοποιούν αγορές και να ψυχαγωγούνται – μια πραγματικότητα που είχε προβλέψει ο εφευρέτης του ασύρματου, Γουλιέλμος Μαρκόνι.
Η πρόβλεψη του Μαρκόνι
Το 1932, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Μαρκόνι είχε δηλώσει στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη:
«Πολύ σύντομα, δεν θα χρειαζόμαστε τη μεσολάβηση σταθμών ασυρμάτου. Ο καθένας από το σπίτι του θα μπορεί να συνεννοείται με πρόσωπα στην άλλη άκρη του κόσμου. Αυτό θα είναι ένας παράδεισος ευκολίας και οικονομίας».
Η σημερινή πραγματικότητα
Τρεις δεκαετίες μετά το πρώτο SMS, η πρόβλεψη του Μαρκόνι έχει γίνει πραγματικότητα. Τα μηνύματα, είτε μέσω SMS είτε μέσω εφαρμογών, αποτελούν θεμέλιο της καθημερινής μας επικοινωνίας, αποδεικνύοντας πώς η τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο.