Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκτυο Επαλήθευσης Ειδήσεων (IFCN) καταδίκασαν την απόφαση της Meta Platforms να καταργήσει τα προγράμματα fact-checking στο Facebook και το Instagram στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση αυτή, η οποία επικρίθηκε έντονα, φαίνεται να συνδέεται με πιέσεις από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Καταδίκη από ΟΗΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «επικίνδυνη» και ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση του περιεχομένου μίσους και της παραπληροφόρησης δεν συνιστά λογοκρισία. Παρόμοια στάση κράτησε και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Μάικλ Ο’Φλάχερτι, τονίζοντας ότι η Meta αυξάνει τους κινδύνους παραπληροφόρησης. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν διαφάνεια στις πρακτικές ελέγχου περιεχομένου, εστιάζοντας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης.
Η Αντίδραση του IFCN
Το IFCN, σε ανοικτή επιστολή προς τον CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, χαρακτήρισε «ψευδή» την αιτιολόγηση ότι οι έλεγχοι περιεχομένου ισοδυναμούν με λογοκρισία. Σημείωσε πως η κατάργηση των προγραμμάτων επαλήθευσης μπορεί να οδηγήσει σε «πραγματική βλάβη» σε πολλές ευάλωτες περιοχές, όπου η παραπληροφόρηση συχνά προκαλεί εκλογικές παρεμβάσεις, πολιτική αστάθεια ή ακόμη και γενοκτονίες.
Η Σύνδεση με τον Τραμπ
Η ανακοίνωση της Meta συνέπεσε με την επικύρωση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Το IFCN υπαινίχθηκε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων, καθώς ο πρώην πρόεδρος είχε απειλήσει τον Ζάκερμπεργκ με φυλάκιση και είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως «απάντηση στις απειλές» που είχε διατυπώσει εναντίον του.
Κίνδυνοι από την Απόσυρση του Fact-Checking
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε χώρες όπου η παραπληροφόρηση ήδη δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις, η απουσία προγραμμάτων επαλήθευσης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το IFCN κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι η Meta υπονομεύει τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η απόφαση αυτή της Meta εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο των τεχνολογικών κολοσσών στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πληροφόρησης και την προστασία της ελευθερίας του λόγου.