Ένα βίντεο από την Ινδονησία έχει τραβήξει την προσοχή, παρουσιάζοντας έναν κροκόδειλο που φαίνεται να επιδεικνύει μια ασυνήθιστη συμπεριφορά, η οποία ερμηνεύτηκε από χρήστες του διαδικτύου ως “προσποίηση πνιγμού” για να προσελκύσει θηράματα. Το κλιπ έγινε γρήγορα viral, με εκατομμύρια προβολές και αμφιλεγόμενες συζητήσεις σχετικά με την πραγματική πρόθεση του ζώου.
Μια Μη Τεκμηριωμένη Θεωρία
Παρά τη δημοφιλία της θεωρίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν πως οι κροκόδειλοι προσποιούνται πνιγμό για να προσελκύσουν ανθρώπους. Οι κροκόδειλοι είναι γνωστοί για την έξυπνη στρατηγική τους στο κυνήγι, αλλά η μίμηση ανθρώπινης συμπεριφοράς θεωρείται εξαιρετικά απίθανη.
Οι κροκόδειλοι χρησιμοποιούν τακτικές όπως:
- Προσποίηση κορμών: Ένα τέχνασμα για να πλησιάζουν ανυποψίαστα θηράματα.
- Τοποθέτηση ξύλων στο κεφάλι: Προσελκύουν πουλιά που αναζητούν υλικά για φωλιές.
- Στήσιμο ενέδρας: Σε μέρη όπου συχνάζουν ζώα ή άνθρωποι.
Ωστόσο, η θεωρία ότι προσποιούνται ανθρώπους που πνίγονται στερείται επιστημονικής βάσης.
Τι Αναφέρουν οι Ειδικοί
Ο Μπράντον Σιντελάου, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin, σχολίασε το περιστατικό λέγοντας:
«Πιστεύω ότι μπορεί να έχει κάποιο θήραμα στο στόμα του. Οι κροκόδειλοι συχνά περιστρέφονται κάτω από το νερό κρατώντας θήραμα στα σαγόνια τους. Ίσως να πρόκειται για κάτι τέτοιο ή για μια νευρολογική διαταραχή.»
Ο Σιντελάου τόνισε επίσης ότι οι κροκόδειλοι είναι εξαιρετικά ευφυή ζώα, αλλά η ιδέα της συνειδητής προσποίησης πνιγμού για να προσελκύσουν ανθρώπους δεν είναι πιθανή.
Επικίνδυνη Συμβίωση στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία σημειώνονται περισσότερες επιθέσεις από κροκόδειλους θαλασσινού νερού από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
- Καταγεγραμμένες επιθέσεις: Περίπου 1.000 την τελευταία δεκαετία.
- Θάνατοι: Πάνω από 450, με τις περισσότερες να συμβαίνουν όταν άνθρωποι εισέρχονται στον φυσικό βιότοπο των ζώων.
Ενώ το βίντεο είναι εντυπωσιακό, η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει την ερμηνεία περί “προσποίησης πνιγμού”. Η συμπεριφορά του κροκόδειλου πιθανότατα σχετίζεται με τη φυσική του συμπεριφορά στο κυνήγι ή άλλες φυσιολογικές αιτίες.
Η περίπτωση υπενθυμίζει την ανάγκη για σεβασμό στους φυσικούς βιότοπους των άγριων ζώων και την προσοχή που απαιτείται όταν άνθρωποι βρίσκονται κοντά σε επικίνδυνα ζώα.