Η μουσική μικραίνει: Γιατί τα τραγούδια γίνονται όλο και πιο σύντομα
Από τα disco έπη των Trammps και τις ποπ μπαλάντες της Μαντόνα, μέχρι τα δεκάλεπτα κομμάτια της Τέιλορ Σουίφτ, η διάρκεια των τραγουδιών είχε πάντα σημασία. Όμως κάτι έχει αλλάξει. Σήμερα, τα περισσότερα ποπ τραγούδια μετά βίας ξεπερνούν τα δύο λεπτά. Και πίσω από αυτή την αλλαγή δεν κρύβεται μόνο η δημιουργική έμπνευση — αλλά και οι ψηφιακές πλατφόρμες.
Όταν το hook γίνεται το τραγούδι
Τα τραγούδια σχεδιάζονται πλέον γύρω από ένα εντυπωσιακό hook, μια μουσική φράση που «κολλάει» και είναι σχεδιασμένη για να γίνει viral στο TikTok. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Άντριου Μολ, οι καλλιτέχνες δημιουργούν πρώτα το hook, το δοκιμάζουν στο TikTok και αν “πιάσει”, τότε χτίζεται γύρω του ένα ολόκληρο single. Στην ουσία, η επιτυχία προηγείται του ίδιου του τραγουδιού.
Οι κανόνες του Spotify
Η πλατφόρμα Spotify καθορίζει σημαντικά τη νέα δομή των κομματιών: πληρώνει μόνο για αναπαραγωγές που ξεπερνούν τα 30 δευτερόλεπτα. Αυτό οδηγεί τους δημιουργούς να τοποθετούν τα πιο πιασάρικα σημεία στην αρχή του τραγουδιού — πολλές φορές ξεκινώντας απευθείας με το ρεφρέν.
TikTok: Το νέο στάδιο προώθησης
Το 84% των τραγουδιών που φτάνουν στο Billboard Global 200 αποκτούν πρώτα δυναμική στο TikTok. Το ρυθμικό «ρολόι» του αλγόριθμου καθορίζει ποιο τραγούδι θα φτάσει στα αυτιά μας. Η μουσική πλέον γράφεται και παράγεται για πλατφόρμες. Η παραδοσιακή έννοια της δημιουργίας έχει μετατραπεί σε στρατηγική αναγνωσιμότητας.
Ο μέσος όρος συρρικνώνεται
Από πέντε λεπτά το 2010, τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ μειώθηκαν σε λίγο πάνω από 3,5 λεπτά το 2019. Εισαγωγές που κάποτε κρατούσαν 20 δευτερόλεπτα, τώρα διαρκούν λιγότερο από πέντε. Η προσοχή του ακροατή είναι πολύτιμη και σύντομη – και οι δημιουργοί το ξέρουν.
Τεχνολογία, Αλγόριθμοι και Ανακύκλωση
Οι πλατφόρμες προτιμούν μικρότερα τραγούδια γιατί ακούγονται και επαναλαμβάνονται περισσότερο. Οι αλγόριθμοι επιβραβεύουν αυτή τη «συμπεριφορά», ενθαρρύνοντας παραγωγούς να δημιουργούν πιο σύντομα, πιο προβλέψιμα κομμάτια, βασισμένα σε υπάρχοντα μουσικά μοτίβα (όπως το παράδειγμα της Doechii με το μοτίβο του Gotye).
Από καταναλωτές… δημιουργοί
Με τα εργαλεία της AI και τις δυνατότητες του TikTok, σχεδόν ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μουσική. Αυτό ενισχύει την προσβασιμότητα, αλλά ταυτόχρονα «πλακώνει» την πρωτοτυπία. Τα τραγούδια μοιάζουν μεταξύ τους, είναι πιο απλοϊκά και συχνά καταλήγουν να χαθούν σε αλγοριθμικές λίστες αντί να αφήσουν δικό τους αποτύπωμα.
Η μουσική ακολουθεί την εποχή της ταχύτητας: σκέψου γρήγορα, δημιούργησε γρήγορα, άκου… και πήγαινε στο επόμενο.