Μια μικρή αλλά φιλόδοξη ιταλική εφημερίδα, η Il Foglio, τόλμησε κάτι που για πολλούς φαντάζει ακόμα φουτουριστικό: προσέλαβε την τεχνητή νοημοσύνη ως “δημοσιογράφο”.
Όλα ξεκίνησαν με ένα δοκιμαστικό τετρασέλιδο καθημερινό ένθετο, γραμμένο εξ ολοκλήρου από AI. Το αποτέλεσμα; Αύξηση πωλήσεων, θετική ανταπόκριση και… μόνιμη θέση στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή, Κλαούντιο Τσεράζα, η τεχνολογία αυτή δεν ήρθε για να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους, αλλά για να ενισχύσει το έργο τους:
«Δεν έχει νόημα να δεις την ΑΙ ως εργαλείο περικοπών. Το ζητούμενο είναι να καταλάβεις πώς μπορείς να κάνεις περισσότερα – όχι λιγότερα».
Το έξυπνο εργαλείο με… αίσθηση ειρωνείας
Η Il Foglio με μόλις 22 εργαζομένους, αξιοποιεί την ΑΙ για εξειδικευμένα άρθρα – όπως ένα πρόσφατο θέμα αστρονομίας – που ίσως ξεπερνούν την καθημερινή δημοσιογραφική εμπειρία της ομάδας.
Εκεί που ο Τσεράζα δηλώνει εντυπωσιασμένος, είναι στο χιούμορ του εργαλείου:
«Η ειρωνεία της ήταν απίστευτα φυσική. Αν της ζητήσεις να γράψει σατιρικά, ξέρει πώς να το κάνει».
Η AI μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο και να γράψει κριτική. Μικρή λεπτομέρεια: πρέπει να της πεις εκ των προτέρων αν αυτή θα είναι θετική ή αρνητική.
Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα
Ο Τσεράζα παραδέχεται ότι το σύστημα έχει τα όριά του. Από τη συχνή αναπαραγωγή πραγματολογικών λαθών, μέχρι το ότι αγνοεί σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η υποτιθέμενη… επανεκλογή του Τραμπ.
Το μεγαλύτερο όμως «κενό», όπως επισημαίνει, είναι η απουσία αντίλογου και κριτικής σκέψης.
«Μου αρέσει όταν ένας δημοσιογράφος μου λέει ‘όχι’ σε μια οδηγία. Με την AI δεν υπάρχει τέτοια σχέση».
Η εφημερίδα θα συνεχίσει να δημοσιεύει ένα εβδομαδιαίο ένθετο από AI, όχι ως αντικατάσταση, αλλά ως σύμμαχο στην ποιότητα. Η πρόκληση για τους δημοσιογράφους; Να γίνουν πιο δημιουργικοί και να εμβαθύνουν περισσότερο στη δουλειά τους.
Ίσως τελικά η ΑΙ να μην απειλεί την ανθρώπινη γραφή — αλλά να την προκαλεί να ξεχωρίσει ακόμα πιο έντονα.