Αν έχεις πετύχει στα social media βίντεο που σε παροτρύνουν να περπατάς περισσότερο, να πίνεις νερό ή να “ανταμείβεις τον εαυτό σου με αυτοπειθαρχία αντί για φαγητό”, ίσως να έχεις ήδη έρθει σε επαφή με το φαινόμενο του SkinnyTok — τη νέα τάση που, κάτω από τη μάσκα της υγείας και του self-care, προωθεί διατροφικές εμμονές και επικίνδυνες συμπεριφορές.
Τι είναι το SkinnyTok;
Το hashtag #SkinnyTok αντιπροσωπεύει μια κοινότητα δημιουργών που ανεβάζουν περιεχόμενο γύρω από την απώλεια βάρους, τις “ιδανικές” διατροφικές συνήθειες και τις καθημερινές πρακτικές για να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο λεπτός. Βίντεο τύπου “What I eat in a day”, “Πριν και Μετά” ή “30 Day Challenges” γεμίζουν το feed, ντυμένα με μανδύα «ευεξίας» αλλά, πολλές φορές, απέχουν πολύ από την πραγματική φροντίδα του σώματος.
Liv Schmidt: Η influencer πίσω από το SkinnyTok
Η 22χρονη Liv Schmidt από τη Νέα Υόρκη έγινε viral με ακραίες δηλώσεις του τύπου: «Δεν είναι αμαρτία να θέλεις να είσαι αδύνατος» ή «Αν πεινάς, δεν είναι ανάγκη, είναι επιβράβευση από το σώμα σου». Το TikTok προχώρησε σε απενεργοποίηση του λογαριασμού της λόγω παραβίασης των κατευθυντήριων γραμμών, ωστόσο η ίδια επέστρεψε με νέο username και λανσάρισε συνδρομητική πλατφόρμα (“The Skinni Société”) με δίαιτες χωρίς επιστημονική βάση και προγράμματα αξίας 100 δολαρίων.
Τι προβληματίζει τους ειδικούς
Το SkinnyTok δημιουργεί έναν ύπουλο εθισμό, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα ή σε όσους έχουν ήδη ανασφάλεια με την εικόνα τους. Προτείνει “κοινά αποδεκτά” tips, όπως το περπάτημα ή η αποφυγή ζάχαρης, που όμως πλαισιώνονται από μηνύματα στέρησης και ενοχής. Το πρόβλημα δεν είναι η ενημέρωση – αλλά η απόλυση. Όταν κάποιος ακούει καθημερινά ότι “αν πεινάς, απλώς αγνόησέ το” ή “φάε από πιάτο γλυκού για να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο”, το σώμα γίνεται εχθρός.
Το φαινόμενο και στην Ελλάδα
Το SkinnyTok έχει πλέον περάσει και στο ελληνικό TikTok, με βίντεο που μαζεύουν χιλιάδες views. Η επανάληψη, το ελκυστικό packaging και η “βεβαιότητα” των δημιουργών πως έχουν βρει το μυστικό, το κάνουν επικίνδυνα πειστικό. Για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρατεταμένη στέρηση, αποστροφή για το φαγητό ή ακόμη και διατροφικές διαταραχές.
Η ανάγκη για ήρωες (και γιατί είναι παγίδα)
Η Liv Schmidt έχει πλέον φανατικούς υποστηρικτές που την αποθεώνουν, αλλά και πολλούς επικριτές. Η ίδια όμως χρησιμοποιεί τις αντιδράσεις για να ενισχύσει την “αποστολή” της – να «σώσει τον κόσμο από την παχυσαρκία». Η συνθήκη είναι επικίνδυνα γνώριμη: μια νεαρή influencer προβάλλεται ως αυθεντία χωρίς επιστημονική υποστήριξη, σε ένα κοινό που διψά για εύκολες λύσεις και “καθαρές” απαντήσεις. Κι αυτό, ιστορικά, δεν τελειώνει ποτέ καλά.