«Απογοητευτικό που το Ισραήλ συμμετέχει ακόμα», δηλώνει ο καλλιτέχνης του Wasted Love
Ο νικητής της φετινής Eurovision, JJ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά από δηλώσεις του για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El País, ο Αυστριακός καλλιτέχνης χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να λαμβάνει μέρος στη Eurovision, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.
«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να βλέπεις το Ισραήλ να συμμετέχει ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα ήθελα η επόμενη Eurovision να γίνει στη Βιέννη και χωρίς το Ισραήλ».
Η τοποθέτησή του έρχεται λίγες ημέρες μετά τη νίκη του με το Wasted Love, ένα τολμηρό μουσικό πάντρεμα όπερας και techno, που χάρισε στην Αυστρία την πρώτη της νίκη μετά τη Conchita Wurst το 2014. Ο JJ, κατά κόσμον Johannes Pietsch, είναι κλασικά εκπαιδευμένος κοντρατενόρος και φέτος κατέκτησε την κορυφή με τις ψήφους της κριτικής επιτροπής.
Αντίθετα, η Yuval Raphael από το Ισραήλ, με το κομμάτι New Day Will Rise, αναδείχθηκε πρώτη στην ψήφο του κοινού, φτάνοντας τελικά στη δεύτερη θέση μετά τον συνδυασμό ψήφων. Η παρουσία της συνοδεύτηκε από σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς η Raphael είναι επιζήσασα από την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova, τον Οκτώβριο του 2023—επίθεση που σκότωσε περίπου 1.200 άτομα και οδήγησε σε περισσότερους από 250 ομήρους.
Από τότε, σύμφωνα με το Reuters, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 53.000 Παλαιστίνιους.
Η δεύτερη θέση του Ισραήλ προκάλεσε ερωτήματα από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ισλανδία, που ζήτησαν έλεγχο του συστήματος ψηφοφορίας. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα και δεν εντοπίστηκε κάποια παρατυπία.
Ο JJ υποστήριξε επίσης ότι χρειάζεται αλλαγή στο σύστημα καταμέτρησης ψήφων για μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο διευθυντής της Eurovision, Martin Green, απάντησε λέγοντας πως το υφιστάμενο σύστημα είναι το πιο προηγμένο παγκοσμίως, με ανεξάρτητη παρακολούθηση των ψήφων και έλεγχο από εξειδικευμένες ομάδες.
Η Eurovision 2026 έχει ήδη οριστεί να φιλοξενηθεί στη Βιέννη—ένα σκηνικό που αναμένεται να πάρει και πολιτική διάσταση, αν οι εντάσεις συνεχιστούν.