Λίγα συγκροτήματα έχουν ζήσει τέτοιες ανατροπές όσο οι AC/DC. Με την αιφνίδια απώλεια του τραγουδιστή Bon Scott το 1980, πολλοί προέβλεψαν το τέλος της πορείας τους. Ωστόσο, η άφιξη του Brian Johnson έφερε όχι απλώς μια συνέχεια, αλλά μια νέα κορύφωση – με το Back In Black να γίνεται το εμπορικότερο άλμπουμ τους και ένα από τα πλέον θρυλικά στη ροκ ιστορία.
Παρότι ο επόμενος δίσκος For Those About to Rock κράτησε τον πήχη ψηλά, τα άλμπουμ που ακολούθησαν δεν είχαν την ίδια απήχηση. Η φήμη τους έμοιαζε να φθίνει, μέχρι που το 1990 επέστρεψαν δυναμικά με το The Razors Edge. Ανάμεσα στα κομμάτια του, ένα τραγούδι ξεχώρισε σαν κεραυνός εν αιθρία – το Thunderstruck.
Με την έντασή του και την ανεπανάληπτη κιθαριστική εισαγωγή, έγινε αμέσως ύμνος συναυλιών και σήμα κατατεθέν της μπάντας. Όμως κανείς δεν περίμενε πως αυτό το κομμάτι θα έφτανε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο κυβερνοπολέμου.
Το 2012, ένα σαμποτάζ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποκάλυψε ένα απρόβλεπτο “ηχητικό” χαρακτηριστικό. Ένας ιός υπολογιστών, σχεδιασμένος για να διαταράξει τα επιστημονικά συστήματα, είχε προγραμματιστεί ώστε να ενεργοποιεί το Thunderstruck στη μέγιστη ένταση, καταμεσής της νύχτας, στους σταθμούς εργασίας Ιρανών επιστημόνων.
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Mikko Hypponen έλαβε email από πηγή εντός του ιρανικού προγράμματος που περιέγραφε το φαινόμενο – με το “Thunderstruck” να παίζει ξαφνικά και εκκωφαντικά από παντού. Όπως φαίνεται, η ροκ μετατράπηκε σε ψυχολογικό όπλο.
Για τους περισσότερους, το τραγούδι αντιπροσωπεύει την εκρηκτική ενέργεια της ροκ σκηνής. Για κάποιους στο Ιράν όμως, πιθανώς συνδέεται με άγρυπνες νύχτες και παγκόσμιας κλίμακας παρεμβάσεις. Οι AC/DC ίσως δεν το φαντάζονταν ποτέ – αλλά όπως λένε οι ίδιοι, “για αυτούς που είναι έτοιμοι να ροκάρουν, σας χαιρετούμε”.