Μια ανοικτή επιστολή που φέρει τις υπογραφές περισσότερων από 70 πρώην διαγωνιζόμενων της Eurovision έχει φέρει στο προσκήνιο ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει φέτος ο μουσικός διαγωνισμός. Οι υπογράφοντες ζητούν ξεκάθαρα τον αποκλεισμό του Ισραήλ, καθώς και του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα KAN, από τη διοργάνωση του 2025, επικαλούμενοι την κατάσταση στη Γάζα και το ρόλο του KAN στην κάλυψη των γεγονότων.
Όπως αναφέρει το Independent, οι καλλιτέχνες που υπογράφουν –μεταξύ των οποίων η Mae Muller (Ηνωμένο Βασίλειο 2023), ο Charlie McGettigan (Ιρλανδία 1994) και ο Fernando Tordo (Πορτογαλία)– δηλώνουν πως η περσινή Eurovision στο Μάλμε ήταν η «πιο πολιτικοποιημένη και δυσάρεστη στην ιστορία του θεσμού», κατηγορώντας ανοιχτά το Ισραήλ για «εκμετάλλευση της μουσικής για πολιτική σκοπιμότητα».
Η επιστολή χαρακτηρίζει το KAN «συνένοχο» στη στρατιωτική δράση στη Γάζα και στο «καθεστώς απαρτχάιντ» και τονίζει πως η EBU, επιτρέποντας τη συμμετοχή του Ισραήλ, ουσιαστικά «νομιμοποιεί τα εγκλήματά του».
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για γενοκτονία, με την υπόθεση να εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η περσινή συμμετοχή της χώρας με την Eden Golan και το τραγούδι Hurricane (με αρχικό τίτλο October Rain) είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως όταν ζητήθηκε από την αποστολή να αλλάξει τους στίχους λόγω πολιτικών αναφορών.
Παρά τις πιέσεις, η EBU δεν έχει αποκλείσει το Ισραήλ. Σε δήλωσή της, αναφέρει πως «κατανοεί τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή» και πως βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία με τους φετινούς συμμετέχοντες».
Οι υπογράφοντες, πάντως, κάνουν λόγο για «διπλά στάνταρ», συγκρίνοντας την ανοχή απέναντι στο Ισραήλ με τον αποκλεισμό της Ρωσίας το 2022. «Η σιωπή δεν είναι επιλογή», γράφουν. «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στη μουσική να εξωραΐζει εγκλήματα. Η EBU οφείλει να πάρει θέση».