«Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…». Με αυτή τη φράση από το εμβληματικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, ο Χρήστος Μάστορας απάντησε με έναν ήσυχο αλλά ηχηρό τρόπο στην έντονη κριτική που δέχτηκε μετά τη συναυλία του στη Χειμάρρα.
Ο τραγουδιστής επέλεξε να μοιραστεί μέσω Instagram ένα βίντεο με τον ουρανό και μουσικό φόντο το «Κεμάλ», στέλνοντας ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα για την απογοήτευσή του από την πολιτική εκμετάλλευση της παρουσίας του. Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού, που μιλά για τη διαχρονική σύγκρουση ανάμεσα στο όνειρο και την ωμή πραγματικότητα, φαίνεται να αντικατοπτρίζει το πώς ένιωσε ο καλλιτέχνης απέναντι στις εξελίξεις.
Από την πρόθεση στη διαστρέβλωση
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Χειμάρρας. Ωστόσο, η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην εκδήλωση, σε ένα έντονα προεκλογικό πλαίσιο και με τον εκλεκτό του Βαγγέλη Τάβο στη δημαρχία, δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των Βορειοηπειρωτών.
Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Χρήστος Μάστορας είχε ξεκαθαρίσει ότι συμμετείχε αφιλοκερδώς, με την αμοιβή του να διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς: την Εστία Δρόπολης και το Νοσοκομείο Παίδων Τιράνων. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, βρέθηκε «να εξαπατάται και να κατηγορείται» από ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο «ο χαμένος είναι ο κόσμος για τον οποίο τραγουδώ».
«Τσίμπησα σαν χάνος», γράφει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις λανθασμένες διαβεβαιώσεις που έλαβε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ξανατραγουδήσει στην Αλβανία. «Το “διαίρει και βασίλευε” είναι το πιο διαχρονικό hit όλων των εποχών», καταλήγει.
Η τέχνη ως καταφύγιο
Το στιγμιότυπο με το «Κεμάλ» δεν είναι απλώς μια μουσική επιλογή. Είναι μια καλλιτεχνική δήλωση – λιτή, μελαγχολική και γεμάτη πίκρα. Ένας ερμηνευτής που επέλεξε να σιωπήσει με λόγια και να απαντήσει με μουσική, παραμένοντας πιστός σε αυτό που πρεσβεύει: να τραγουδά για τον κόσμο, όχι για την πολιτική.