Η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας συγκίνησε το κοινό αλλά βρέθηκε στο περιθώριο από κάποιες επιτροπές.
Η Κλαυδία και το «Αστερομάτα» μπορεί να μην κατέκτησαν την κορυφή της φετινής Eurovision, αλλά κατάφεραν κάτι σπουδαίο: μια 6η θέση ανάμεσα σε 37 χώρες, με 231 βαθμούς και έντονο αποτύπωμα τόσο στη σκηνή όσο και στις καρδιές των θεατών.
Με 126 βαθμούς από το televoting και 105 από τις επιτροπές, η Ελλάδα σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων χρόνων. Η Κλαυδία συγκίνησε το κοινό στην Κύπρο, την Αλβανία και τον Άγιο Μαρίνο, που της χάρισαν απλόχερα το 12άρι. Οι επιτροπές σε Κύπρο, Ισραήλ, Αυστραλία και Μαυροβούνιο επίσης αναγνώρισαν την αξία της.
Όμως δεν έλειψαν και οι… σιωπηλές αντιδράσεις. Η κριτική επιτροπή της Αυστρίας τοποθέτησε την Ελλάδα στην 25η θέση – την τελευταία. Αντίστοιχα χαμηλά μάς βαθμολόγησαν Λιθουανία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Λουξεμβούργο, με θέσεις κάτω από την 22η. Αξιοσημείωτη η τελική κατάταξη της Ισλανδίας (21η) και της Ισπανίας (20ή).
Το κοινό της Εσθονίας δεν χάρισε ούτε έναν βαθμό, ενώ Ουκρανία, Ισλανδία, Λιθουανία και Λετονία ακολούθησαν με εξίσου χαμηλές θέσεις. Παράλληλα, υπήρχαν πολλές χώρες στις οποίες η Ελλάδα κατετάγη 11η, χάνοντας οριακά την είσοδο στη βαθμολογία – όπως συνέβη σε Τσεχία, Μάλτα, Δανία και Ελβετία.
Το φαινόμενο της γεωγραφικής-πολιτικής συσπείρωσης δεν έλειψε. Το βόρειο μπλοκ (Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) αντάλλαξε υψηλές βαθμολογίες, ενώ η κριτική επιτροπή του Ισραήλ χαμήλωσε τις βαθμολογίες για Ισλανδία και Ισπανία, που είχαν αντιδράσει δημόσια στην παρουσία της χώρας στον διαγωνισμό.
Ακόμα και με τις εντάσεις, τις παραλείψεις και τις ασυμφωνίες, η Ελλάδα ξεχώρισε. Και αυτό αποδεικνύει πως όταν η τέχνη έχει ουσία, υπερβαίνει πολιτικές και «μπλοκ». Η Κλαυδία έλαμψε – και το κοινό το αναγνώρισε, ακόμη κι αν κάποιες επιτροπές… κοίταξαν αλλού.