Ένα εργαστήριο στη Νότια Κορέα ανέπτυξε έναν προηγμένο εξωσκελετό που προσφέρει στους παραπληγικούς ασθενείς τη δυνατότητα να κινηθούν με αυτονομία. Το ρομπότ, με την ονομασία WalkON Suit F1, μπορεί να πλησιάσει τον χρήστη μόνο του, να κλειδώσει πάνω του και να του επιτρέψει να περπατά, να ανεβαίνει σκάλες και να αποφεύγει εμπόδια.
Ενσωμάτωση στην καθημερινότητα
Το Εργαστήριο Εξωσκελετών του Κορεατικού Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) επικεντρώνεται στη δημιουργία ρομποτικών συστημάτων που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα ατόμων με αναπηρίες.
Ο Κιμ Σεούνγκ-ζουάν, ερευνητής και παραπληγικός ο ίδιος, επέδειξε το πρωτότυπο του εξωσκελετού, ο οποίος του επιτρέπει να περπατά με ταχύτητα 3,2 χλμ./ώρα, να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια και να κάνει πλάγια βήματα για να κάθεται ή να περνά μέσα από στενούς χώρους.
Τεχνολογικές καινοτομίες
Ο εξωσκελετός WalkON Suit F1 είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και τιτάνιο, ανθεκτικά αλλά ελαφριά μέταλλα που περιορίζουν το βάρος του στα 50 κιλά.
- Κινητικότητα: Ενσωματώνει 12 ηλεκτροκινητήρες που μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπινων αρθρώσεων.
- Αισθητήρες: Το πέλμα και ο κορμός του εξωσκελετού παρακολουθούν 1.000 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο για να προβλέπουν τις κινήσεις του χρήστη.
- Κάμερες: Στο μπροστινό μέρος, οι κάμερες ανιχνεύουν εμπόδια και υπολογίζουν το ύψος σκαλοπατιών, εξασφαλίζοντας ασφαλή πλοήγηση.
Έμπνευση από την επιστημονική φαντασία
Η ταινία Iron Man αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του εξωσκελετού, όπως δήλωσε ο Παρκ Ζέονγκ-σου, μέλος της ομάδας του KAIST.
Διεθνής αναγνώριση
Ο Κιμ Σεούνγκ-ζουάν χρησιμοποίησε τον εξωσκελετό για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία εξωσκελετών του Cybathlon 2024, ενός αθλητικού διαγωνισμού για ρομποτικά βοηθήματα που υποστηρίζουν ασθενείς με αναπηρίες.
Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τη δυναμική της τεχνολογίας να αλλάζει ζωές, προσφέροντας νέες δυνατότητες κίνησης και αυτονομίας σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.