Η Κέιτ Μπους καλεί τις βρετανικές αρχές να προστατεύσουν τους καλλιτέχνες από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία αξιοποιεί τα έργα τους για την εκπαίδευση αλγορίθμων μουσικής παραγωγής. Η διάσημη τραγουδίστρια τόνισε ότι τα έργα της προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη ξεκάθαρων ορίων στη χρήση της AI στον πολιτισμό.
Μαζί με άλλες προσωπικότητες όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Κέβιν Μπέικον, Ροσάριο Ντόσον και Στίβεν Φράι, η Μπους έχει υπογράψει αίτημα κατά της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης καλλιτεχνικών έργων για την εκπαίδευση AI. Υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή συνιστά «αδικαιολόγητη απειλή» για τους δημιουργούς και ζητά την απαγόρευσή της.
Η παρέμβασή της έρχεται λίγο μετά τη συμμετοχή του Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ σε εκστρατεία κατά της μαζικής παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από AI εταιρείες. Ο ΜακΚάρτνεϊ προειδοποίησε για τις οικονομικές συνέπειες της τεχνολογίας, ζητώντας πιο αυστηρούς κανονισμούς.
Η βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας «πιο ανοιχτής» αγοράς, όπου οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν προστατευμένα δεδομένα με αντάλλαγμα μια αμοιβή. Ωστόσο, οι δημιουργοί αντιτίθενται, χαρακτηρίζοντας το προτεινόμενο πλαίσιο υπερβολικά περίπλοκο και άδικο. Ο Μπιόρν Ουλβέους των ABBA, μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως ο Τομ Γιορκ και ο Στίβεν Φράι, ζητούν από τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν την καλλιτεχνική κοινότητα, τονίζοντας πως η AI μπορεί να προκαλέσει μείωση έως 20% στα έσοδα των καλλιτεχνών μέχρι το 2028.
Οι νομικές διενέξεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις εταιρείες Suno και Udio να κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν προστατευμένη μουσική για τη δημιουργία νέων κομματιών χωρίς άδεια. Ο Ουλβέους περιέγραψε αυτές τις πρακτικές ως «μεταφορά αξίας από τους δημιουργούς στις εταιρείες AI».
Παρά τις ανησυχίες, ο Ουλβέους αναγνωρίζει ότι η AI μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημιουργικότητα. Αναλογιζόμενος τη δεκαετία του ’70, δήλωσε ότι η AI θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τους ABBA να πειραματιστούν με νέα στυλ και ιδέες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της CISAC, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα έσοδα των δημιουργών κατά 27% έως το 2028, επιφέροντας απώλειες 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, τα κέρδη των AI εταιρειών αναμένεται να εκτοξευθούν, φτάνοντας τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δημιουργοί ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και αυστηρότερους κανονισμούς, με το 95% να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων. Η Σεσίλ Ραπ-Βεμπέρ της Sacem και ο Τομπίας Χολζμίλερ της GEMA υποστηρίζουν την ανάγκη τεχνικών λύσεων για την αναγνώριση και προστασία των έργων από την ανεξέλεγκτη χρήση AI.