Το 1966, οι Pink Floyd, ακόμη στα πρώτα τους βήματα, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έγραφαν ιστορία στη μουσική. Ο Roger Waters, γεμάτος φιλοδοξίες, έβρισκε έμπνευση στους Beatles, οι οποίοι είχαν ήδη καθιερωθεί ως το απόλυτο μουσικό φαινόμενο. Οι Beatles, με την καινοτομία και την αυθεντικότητά τους, έγιναν το παράδειγμα που έδειξε στον Waters ότι μπορούσε να πετύχει χωρίς συμβιβασμούς.
Η συνάντηση στο Abbey Road
Η μοίρα έφερε τους Pink Floyd και τους Beatles στον ίδιο χώρο. Στις 21 Μαρτίου 1967, τα δύο συγκροτήματα εργάζονταν στα θρυλικά Abbey Road Studios. Οι Beatles δούλευαν πάνω στο «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», ενώ οι Pink Floyd ηχογραφούσαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, «The Piper at the Gates of Dawn».
Η στιγμή ήταν καθοριστική. Ο παραγωγός των Pink Floyd, Norman Smith, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Beatles, εξασφάλισε για το συγκρότημα την ευκαιρία να βρεθούν στο Studio Two, όπου οι Beatles ηχογραφούσαν το «Lovely Rita». Ήταν μια στιγμή δέους για τους Pink Floyd, όπως θυμάται ο ντράμερ τους, Nick Mason:
«Ήταν σαν να βλέπουμε θεούς. Καθίσαμε ταπεινά στο πίσω μέρος του control room και παρακολουθήσαμε. Ήταν υπέροχο και επαγγελματικό. Μετά από λίγο, μας έβγαλαν έξω, αλλά η εμπειρία αυτή μας έμεινε ανεξίτηλη.»
Η αμήχανη πρώτη (και τελευταία) συνάντηση
Η μοναδική συνάντηση του Roger Waters με τον John Lennon έλαβε χώρα στο control room του Studio Two. Αν και ο Waters είχε τεράστιο θαυμασμό για τον Lennon, η συνάντησή τους δεν κύλησε όπως θα ήλπιζε. Ο ίδιος ο Waters έχει δηλώσει:
«Συνάντησα τον John Lennon μόνο μία φορά, και δυστυχώς ήταν μια αμήχανη στιγμή. Ήταν λίγο σνομπ, όπως κι εγώ.»
Παρά τη σύντομη και αμήχανη φύση της συνομιλίας τους, η στιγμή αυτή ήταν μοναδική για τον Waters, ο οποίος είχε ήδη επηρεαστεί βαθιά από τη μουσική των Beatles. Η αυθεντικότητα και η δημιουργική ελευθερία που προέβαλλαν οι Beatles έδωσαν στον Waters το θάρρος να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι με τους Pink Floyd.
Ο ίδιος έχει πει:
«Έμαθα από τον John Lennon και τον Paul McCartney ότι μπορούσαμε να γράφουμε για τις ζωές και τα συναισθήματά μας, και ότι υπήρχε αξία στην καλλιτεχνική ελευθερία.»
Τι απέμεινε από τη συνάντηση
Παρόλο που η συνάντηση δεν εξελίχθηκε σε φιλία, ο Roger Waters συνέχισε να θαυμάζει τον Lennon. Τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς, μαζί με τον Paul McCartney. Ωστόσο, έχει παραδεχτεί ότι και οι δύο μπορούσαν να είχαν χειριστεί τη στιγμή καλύτερα.
Όπως εξηγεί, πιθανότατα η συνάντησή τους έλαβε χώρα στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας στο στούντιο, και ο Lennon, κουρασμένος, προτιμούσε να επιστρέψει στο σπίτι του αντί να εμπλακεί σε συνομιλίες.
Η κληρονομιά μιας στιγμής
Αν και η συνάντηση δεν οδήγησε σε μια στενή σχέση, ο Waters είχε την τιμή να ακούσει το «Lovely Rita» πριν από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Αυτή η μοναδική στιγμή, μαζί με την εμπειρία του να δουλεύει δίπλα στους Beatles, παραμένει μια από τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις του.
Η συνάντηση στο Abbey Road αποτελεί ένα παράδειγμα της αλληλεπίδρασης δύο θρύλων της μουσικής και υπενθυμίζει τη δύναμη της δημιουργικότητας και της αυθεντικότητας που συνδέει καλλιτέχνες από διαφορετικά μονοπάτια.