Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα μηχανικής στη Μέση Ανατολή είναι ο King Fahd Causeway – ο οδικός άξονας που συνδέει τη Σαουδική Αραβία με το Μπαχρέιν μέσα από τα νερά του Περσικού Κόλπου. Με μήκος 25 χιλιόμετρα, δεν είναι απλώς ένας δρόμος – είναι μια στρατηγική γέφυρα συνεργασίας, εμπορίου και πολιτισμού.
Το έργο πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Fahd bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος υπηρέτησε ως μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας από το 1982 έως το 2005. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1981 και ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε χρόνια – ένα χρονικό πλαίσιο εντυπωσιακό για το μέγεθος και τις τεχνικές προκλήσεις του εγχειρήματος.
Η υποδομή περιλαμβάνει πέντε γέφυρες που «ξεδιπλώνονται» πάνω από τα ρηχά νερά του κόλπου, ενώ για να στηριχθούν κατασκευάστηκαν επτά τεχνητές νησίδες. Η πιο ξεχωριστή από αυτές είναι το λεγόμενο “μεσαίο νησί”, που καταλαμβάνει 660.000 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί φιλοξενούνται τα τελωνεία των δύο χωρών, αλλά και χώροι εστίασης, τζαμιά, παρατηρητήρια με πανοραμική θέα, ακόμα και γήπεδα.
Οι αριθμοί πίσω από την κατασκευή του είναι εξίσου εντυπωσιακοί: χρησιμοποιήθηκαν 350.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος και 147.000 τόνοι χάλυβα, αφαιρέθηκαν 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εδάφους και το κόστος ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια δολάρια.
Πέρα από την αρχιτεκτονική του αξία, ο King Fahd Causeway έχει γίνει ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική διασύνδεση των δύο χωρών. Καθημερινά εξυπηρετεί περίπου 74.000 ταξιδιώτες – δηλαδή πάνω από 27 εκατομμύρια τον χρόνο – και έχει εξελιχθεί και σε δημοφιλή τουριστική εμπειρία για όσους θέλουν να θαυμάσουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπινης τεχνογνωσίας και φυσικού τοπίου.