Σε μια συμβολική αλλά και πολιτικά φορτισμένη κίνηση, οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν την απαγόρευση εισόδου σε κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων, δηλώνοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μουίζου, υπέγραψε τη σχετική νομοθεσία τη Δευτέρα 14 Απριλίου, αμέσως μετά την έγκρισή της από το κοινοβούλιο. Παρότι υπήρξαν παλαιότερες απόπειρες για επιβολή παρόμοιου μέτρου ήδη από το 2024, αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται επισήμως και με νομική ισχύ.
Η απόφαση ήρθε ύστερα από πρόταση του βουλευτή Μεκαΐλ Άχμεντ Νασίμ, ο οποίος είχε καταθέσει σχέδιο τροποποίησης του μεταναστευτικού νόμου. Η απαγόρευση καλύπτει τόσο κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων όσο και άτομα με διπλή υπηκοότητα.
Μια δήλωση με πολιτικό βάρος
Το γραφείο του Προέδρου ήταν σαφές:
«Η κυβέρνηση των Μαλδίβων εκφράζει τη σταθερή της αντίθεση στις βίαιες και γενοκτονικές ενέργειες του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού».
Η απαγόρευση τέθηκε σε άμεση ισχύ, ενώ οι τοπικές αρχές υπενθύμισαν ότι οι Μαλδίβες έχουν μακρά ιστορία μεταβαλλόμενων σχέσεων με το Ισραήλ. Αν και το 1965 αναγνώρισαν το Ισραήλ και υπήρξαν στιγμές συνεργασίας (όπως το 2009), οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες, ιδίως μετά το 2018.
Τουρισμός υπό σκιά
Αν και το Ισραήλ ποτέ δεν αποτελούσε βασική αγορά για τον τουρισμό της χώρας, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:
- Το πρώτο τρίμηνο του 2023: 4.644 Ισραηλινοί τουρίστες
- Το πρώτο τρίμηνο του 2024: μόλις 528 — πτώση σχεδόν 89%
Τον Φεβρουάριο του 2024, από τους 200.000 τουρίστες, μόνο 59 ήταν Ισραηλινοί. Ήδη από το προηγούμενο έτος, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους πολίτες του να αποφύγουν ταξίδια στις Μαλδίβες, υπό τον φόβο απαγόρευσης.
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα
Αυτή η απόφαση, αν και δεν επηρεάζει δραματικά την τουριστική ροή της χώρας, στέλνει ένα δυνατό γεωπολιτικό μήνυμα. Οι Μαλδίβες ενώνουν τη φωνή τους με όσους ζητούν παύση των συγκρούσεων στη Γάζα, επιλέγοντας να δράσουν όχι μόνο σε επίπεδο λόγου, αλλά και πολιτικής πράξης.