Οι Massive Attack ηγούνται μιας συμμαχίας για την υποστήριξη καλλιτεχνών που διώκονται επειδή μίλησαν για την Παλαιστίνη, καταγγέλλοντας λογοκρισία και απειλές στη μουσική βιομηχανία
Οι Massive Attack δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι είναι κάτι παραπάνω από μια μπάντα – είναι φωνή συνείδησης και δράσης. Με μια δυνατή δήλωση στο Instagram, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας συμμαχίας καλλιτεχνών που στοχεύει να προστατεύσει όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απειλές και λογοκρισία επειδή στήριξαν την Παλαιστίνη και κατήγγειλαν τη βία στη Γάζα.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου οι πολιτικές δηλώσεις καλλιτεχνών γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες για τις καριέρες τους. Ο Robert Del Naja, η ψυχή των Massive Attack, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλοι καλλιτέχνες – ειδικά εκείνοι που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της καριέρας τους – να απειλούνται με σιωπή ή ακύρωση της σταδιοδρομίας τους επειδή τολμούν να μιλήσουν.»
🔗 Διαβάστε επίσης: Massive Attack: Μια συναυλία-πρότυπο για την πράσινη μουσική βιομηχανία
Στη δήλωση, η μπάντα καταγγέλλει “οργανωμένη λογοκρισία” και επισημαίνει ότι δέχθηκαν “διάφορες μορφές εκφοβισμού μέσα στη βιομηχανία αλλά και από νομικά σώματα όπως το UK Lawyers For Israel.” Το κάλεσμα τους είναι σαφές: προσκαλούν άλλους καλλιτέχνες που έχουν βιώσει παρόμοιες πιέσεις ή που φοβούνται να μιλήσουν λόγω πιθανών συνεπειών να επικοινωνήσουν μαζί τους για υποστήριξη.
Η δήλωση των Massive Attack συνοδεύτηκε από αιτήματα για “άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα χωρίς στρατιωτικές απειλές” και “τερματισμό της στοχευμένης βίας κατά ιατρικού και ανθρωπιστικού προσωπικού.”
Στην προσπάθεια αυτή ήδη έχουν εκφράσει δημόσια στήριξη ονόματα όπως οι Kneecap, Fontaines D.C., Garbage και ο Brian Eno. Το συγκρότημα Kneecap δήλωσε: «Τερματίστε τις απειλές και τη λογοκρισία κατά καλλιτεχνών που μιλούν για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Μιλήστε. Σηκωθείτε. Είμαστε η πλειοψηφία.»
Το θέμα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση καθώς αρκετοί καλλιτέχνες έχουν υποστεί ποινές για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο Mo Chara των Kneecap κατηγορήθηκε για “τρομοκρατικό αδίκημα” επειδή φέρεται να σήκωσε σημαία της Hezbollah στη σκηνή, ενώ οι Bob Vylan απομακρύνθηκαν από το Glastonbury lineup μετά από αντιδράσεις για τα συνθήματα τους στη σκηνή.
🔗 Διαβάστε επίσης: Ο εξοπλισμός του πρώην κιθαρίστα των Massive Attack πουλήθηκε σε δημοπρασία
Ο Robert Del Naja, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε: «Η συλλογική αυτή δράση αφορά την αλληλεγγύη σε καλλιτέχνες που ζουν μέρα με τη μέρα σε μια γενοκτονία μέσω οθονών, αλλά φοβούνται να μιλήσουν λόγω της λογοκρισίας μέσα στη βιομηχανία ή εξωτερικών νομικών απειλών που τρομοκρατούν αυτούς και τις ομάδες διαχείρισής τους.»
Η κίνηση των Massive Attack δεν είναι απλώς ένα πολιτικό statement. Είναι μια υπενθύμιση ότι η μουσική μπορεί να γίνει όχημα αλήθειας και αλλαγής, ακόμα και όταν το τίμημα είναι μεγάλο. Και ίσως είναι ακριβώς αυτή η στάση που τους καθιστά ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της εποχής μας.