Ο κομήτης «C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS», που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω από την Αττική χθες το βράδυ γύρω στις 22:00. Όσοι είχαν την τύχη να κοιτάξουν τον ουρανό εκείνη τη στιγμή, έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου και μοναδικού φαινομένου.
Ο κομήτης «C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «κομήτης του αιώνα» για τη φωτεινότητά του και την ευκολία με την οποία ήταν ορατός από τη Γη, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ανθρώπινη ιστορία, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα σε όποιον τον αντίκρισε.
Το σπάνιο αυτό ουράνιο φαινόμενο ήταν ορατό και από τη Λέσβο, ενώ ο κομήτης ταξίδεψε στον ουρανό πάνω από περιοχές όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Μακεδονία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Πρόκειται για έναν κομήτη μακράς περιόδου, ο οποίος επιστρέφει στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος μόνο μία φορά κάθε 80.000 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσει πάρα πολύς καιρός μέχρι να τον ξαναδούμε. Όπως σημειώνει η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, η τελευταία φορά που ήταν ορατός από τη Γη ήταν τότε που οι Νεάντερταλ ζούσαν στον πλανήτη.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, πέρασε πιο κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.