Δεν είναι πάντα όλα τραγούδι και πανηγύρι στη Eurovision. Και η Ελλάδα, με τη μακρά της πορεία στον θεσμό, έχει ζήσει και δύσκολες στιγμές.
Από το 1974, η Ελλάδα συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, χαρίζοντας αξέχαστες εμφανίσεις, δυνατές ερμηνείες και, φυσικά, την ιστορική νίκη του 2005. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι χρονιές όπου τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελε το κοινό – είτε με αποκλεισμούς από τον τελικό, είτε με θέσεις στις τελευταίες θέσεις του πίνακα.
Οι αποκλεισμοί στα χρόνια των ημιτελικών
Από την καθιέρωση του συστήματος ημιτελικών το 2004, η Ελλάδα είχε εντυπωσιακή πορεία, καταφέρνοντας να προκριθεί στον τελικό κάθε χρόνο – μέχρι που το 2016 ήρθε το πρώτο σοκ.
- 2016 – Argo, “Utopian Land”: Η Ελλάδα δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό για πρώτη φορά, με το τραγούδι να μην πείθει το κοινό και τις επιτροπές.
- 2018 – Γιάννα Τερζή, “Όνειρό μου”: Παρά τη δυναμική της εμφάνιση και τους ελληνικούς στίχους, η συμμετοχή δεν κατάφερε να προκριθεί.
- 2023 – Victor Vernicos, “What They Say”: Μια ακόμα χρονιά με αποκλεισμό, αν και ο νεαρός καλλιτέχνης έδωσε μια έντονα προσωπική ερμηνεία.
Η ξεχασμένη ιστορία του 1982 – Ένας αποκλεισμός εκτός σκηνής
Λίγοι θυμούνται ότι το 1982, η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει με τον Θέμη Αδαμαντίδη και το τραγούδι “Σαρανταπέντε Κοπελιές”. Όμως, λίγο πριν από τον διαγωνισμό, αποκαλύφθηκε ότι το τραγούδι δεν ήταν πρωτότυπο – είχε βασιστεί στο παραδοσιακό “Της Άρτας το Γιοφύρι”, κάτι που παραβίαζε ρητά τους κανόνες της Eurovision περί πρωτοτυπίας. Η ΕΡΤ αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή και να πληρώσει πρόστιμο στην EBU, με την επιστροφή να επιτρέπεται μόλις την επόμενη χρονιά.
Οι χαμηλές θέσεις και οι “αδικημένοι”
Ακόμα και σε χρονιές που η Ελλάδα προκρίθηκε, δεν έλειψαν περιπτώσεις όπου η τελική κατάταξη άφησε πικρή γεύση. Καλλιτέχνες όπως οι Μαντώ, Μιχάλης Ρακιντζής, Demy, Ελευθερία Ελευθερίου, αν και έφτασαν στον τελικό, κατέληξαν σε χαμηλές θέσεις, κόντρα στις προσδοκίες και τις αρχικές προβλέψεις.
Η Eurovision είναι πάντα απρόβλεπτη – κι αυτό την κρατά ζωντανή
Η ιστορία της Ελλάδας στον διαγωνισμό περιλαμβάνει νίκες, απογοητεύσεις, εκπλήξεις και επανεκκινήσεις. Και αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως κάθε συμμετοχή – είτε καταλήξει στον τελικό είτε όχι – αφήνει το δικό της αποτύπωμα στη συλλογική μας μουσική μνήμη.