Η Δολοφονία του John Lennon: Ο Δράστης και τα Κίνητρα
Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από εκείνη την ημέρα που ο John Lennon, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης διεθνούς φήμης, έπεσε θύμα ενός παρανοϊκού θαυμαστή, δημιουργώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μουσική σκηνή.
Ως μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Beatles, ο Lennon είχε την ατυχία να συναντήσει λίγες ώρες πριν τη δολοφονία του τον άντρα που του στέρησε τη ζωή, προσφέροντάς του ένα από τα τελευταία αυτογράφα του.
Στην 8η Δεκεμβρίου 1980, η φωτογράφος Annie Leibovitz επισκέφθηκε το διαμέρισμα του John Lennon και της Yoko Ono στο Μανχάταν για φωτογράφηση στο περιοδικό Rolling Stone.
Αμέσως μετά, ο Lennon παραχώρησε τη τελευταία του συνέντευξη, χωρίς να υποψιάζεται τη μοίρα που τον περίμενε, στον DJ Dave Sholin από το Σαν Φρανσίσκο.
Ακολούθως, ο Lennon και η Ono πήγαν στο Record Plant Studio για να μιξάρουν το κομμάτι «Walking On Thin Ice» της Yoko.
Όταν βγήκαν, αρκετοί θαυμαστές τους πλησίασαν για αυτόγραφα, γεγονός που συνέβαινε συχνά, καθώς οι υποστηρικτές τους συνήθως περίμεναν στη γωνία της 72ης Οδού και Central Park West.
Ανάμεσα τους ήταν και ο Mark David Chapman, 25 ετών, από τη Χονολουλού.
Ο Chapman παρέδωσε με σιωπή στον Lennon ένα αντίτυπο του άλμπουμ «Double Fantasy», το οποίο υπέγραψε ο Lennon ρωτώντας, «Αυτό ήθελες;». Ο Chapman χαμογέλασε και συμφώνησε με ένα νεύμα.
Μπροστά στον Paul Goresh, φωτογράφο και πιστό θαυμαστή του Lennon, αυτή η ανυποψίαστη στιγμή απαθανάτισε στον φακό.
Ο John Lennon και η Yoko Ono πέρασαν τις επόμενες ώρες στο στούντιο και επέστρεψαν στο σπίτι τους περίπου στις 22:50.
Η Στιγμή της Δολοφονίας – Ο Lennon Αναγνωρίζει τον Chapman
Πριν από το προγραμματισμένο δείπνο τους στο «Stage Deli», ο Lennon αποφάσισε να σταματήσει στο διαμέρισμά τους για να πει καληνύχτα στον πεντάχρονο γιο τους, Sean Ono Lennon.
Αδυνατώντας να απορρίψει τους θαυμαστές του, η λιμουζίνα του σταμάτησε στην 72η Οδό, αντί να χρησιμοποιήσει την πιο ασφαλή είσοδο του κτιρίου.
Καθώς περνούσε, ο Lennon φάνηκε να αναγνωρίζει τον Chapman από την προηγούμενη συνάντησή τους. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Mark David Chapman προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη του, πυροβολώντας τον πέντε φορές.
Η πρώτη σφαίρα απέτυχε, όμως οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν σοβαρά. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον αριστερό του ώμο και άλλες δύο το αριστερό μέρος της πλάτης του. Ο Lennon κατέρρευσε φωνάζοντας: «Πυροβολήθηκα!».
Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Roosevelt, αλλά ήταν αργά για να σωθεί. Η αιμορραγία ήταν καταστροφική.
«Και αν εισερχόταν στην αίθουσα χειρουργείου τη στιγμή του πυροβολισμού, δεν θα είχε επιβιώσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ. Lynn, που βρισκόταν στο νοσοκομείο.
Σχεδιασμένο Έγκλημα
Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο παρανοϊκός Mark David Chapman είχε σχεδιάσει τη δολοφονία…
Η προετοιμασία της δολοφονίας του John Lennon είχε ξεκινήσει μήνες πριν, καθώς ο δράστης είχε επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1980 με στόχο το καταστροφικό σχέδιο του, το οποίο όμως ξανασκέφτηκε και επέστρεψε δύο μήνες αργότερα. Τα κίνητρα του παραμένουν μυστήρια.
Ο ίδιος ο Chapman υποστήριξε ότι ο Lennon «…παρότρυνε τον κόσμο να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς υλικά αγαθά, την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατείχε εκατομμύρια δολάρια, σκάφη και φάρμες, γελώντας με ανθρώπους όπως εμένα, που πίστεψαν στα ψέματα και αγόρασαν τους δίσκους του, οικοδομώντας τις ζωές τους γύρω από τη μουσική του».
Μια άλλη πιθανή στόχος του Chapman φημολογείται ότι ήταν ο David Bowie, αφού είχε αποκτήσει εισιτήριο για την παράσταση «The Elephant Man», στην οποία θα συμμετείχε ο γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης. Υπήρξαν φήμες ότι ο Chapman σχεδίαζε να επιτεθεί και σε άλλα διάσημα ονόματα όπως ο Μάρλον Μπράντο, ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά ο Lennon παρέμενε ο πιο προσιτός στόχος.### Η Σκοτεινή Οδός του Mark David Chapman – Από θαυμαστής σε Αντίπαλο
Η εμμονή του Mark David Chapman απέναντι στον John Lennon φαίνεται να προήλθε από μια αμφιλεγόμενη δήλωση του διάσημου καλλιτέχνη το 1966, όπου υποστήριξε ότι οι Beatles ήταν «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού». Αυτή η δήλωση, σε συνδυασμό με την ψυχική του αστάθεια και την αγάπη του για το μυθιστόρημα «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» του J.D. Salinger, τον οδήγησαν σε έναν σκοτεινό δρόμο μίσους. Ο 25χρονος Chapman, που είχε πρόσφατα χάσει τη δουλειά του στη Χαβάη, αναζητούσε καταφύγιο στη φαντασία του Holden Caulfield, προσπαθώντας να εφαρμόσει τα ιδανικά του στη ζωή του. Η οργή του απέναντι στην κοινωνία μετατράπηκε σε μίσος για τον John Lennon, του οποίου την τέχνη στο παρελθόν είχε θαυμάσει.
Στο βιβλίο “Let Me Take You Down” του Jack Jones, περιγράφει την αγανάκτησή του κάθε φορά που άκουγε τη μουσική του Lennon, εστιάζοντας στο κομμάτι “God”, όπου ο Lennon δήλωνε ότι πίστευε μόνο στον εαυτό του και τη Yoko Ono, απορρίπτοντας την πίστη του στο Θεό. Η απογοήτευσή του μεγάλωνε καθώς ο Lennon απομάκρυνε τον εαυτό του από τους Beatles, το αγαπημένο του συγκρότημα. «Ακούγοντας τη μουσική του, αναλογιζόμουν πόσο με ενόχλησε η δήλωσή του για τον Θεό και οι απόψεις του για τους Beatles», τόνισε, αναδεικνύοντας την εσωτερική του σύγκρουση.
Η ψυχική του νόσος, σε συνδυασμό με την εμμονή του για την «υποκρισία», δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα που οδήγησε στη δολοφονία του Lennon. «Ποιος νομίζει ότι είναι για να εκφράζει τέτοιες απόψεις σχετικά με τον Θεό και τους Beatles;» ρώτησε ο Chapman. Η είδηση του θανάτου του John Lennon συγκλόνισε τον πλανήτη. Η απώλεια ενός καλλιτέχνη που είχε γίνει πρεσβευτής των μηνυμάτων της ειρήνης και της αγάπης προκάλεσε βαθύ σοκ στην παγκόσμια κοινότητα. Η αντίδραση του κόσμου αποτύπωσε την απώλεια ενός σπουδαίου ηγέτη.
Η δολοφονία του John Lennon παραμένει μία από τις πιο θλιβερές στιγμές στην ιστορία της μουσικής. Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα, η κληρονομιά του ανήκει στη μουσική του και στις αξίες που πρέσβευε, με κομμάτια όπως το «Imagine» να εμπνέουν αμέτρητες γενιές. Η απώλειά του σήμανε το τέλος μίας εποχής και την απομάκρυνση ενός ανθρώπου που ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο μέχρι την τελευταία του πνοή.
*Στην κεντρική φωτογραφία, το τελευταίο στιγμιότυπο του John Lennon, καθώς υπογράφει αυτόγραφο για τον άνθρωπο που θα του αφαιρέσει τη ζωή λίγες ώρες αργότερα.*