Μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της, η εφαρμογή Telegram άλλαξε τη στάση της ως προς τη συνεργασία με τις Αρχές.
Οι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολες για την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη του CEO, Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος κατηγορήθηκε ως συνεργός σε υποθέσεις απάτης, εγκλημάτων κατά ανηλίκων και διακίνησης ναρκωτικών, λόγω της λειτουργίας της πλατφόρμας.
Η επιτυχία του Telegram οφείλεται κυρίως στα αυστηρά μέτρα απορρήτου και ασφάλειας, με την πλατφόρμα να υπερηφανεύεται ότι προστατεύει τις συνομιλίες των χρηστών της. Ωστόσο, η έλλειψη ελέγχου του περιεχομένου οδήγησε στην κατάχρηση της εφαρμογής από ομάδες με παράνομες δραστηριότητες.
Πριν από το περιστατικό με τον Ντούροφ, το Telegram αρνιόταν να συνεργαστεί με τις Αρχές, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των χρηστών του. Μετά τη σύλληψη, η πλατφόρμα άρχισε να συνεργάζεται με τις Αρχές σε υποθέσεις που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
**Συνεργασία με τις Αρχές**
Πλέον, το Telegram ανταποκρίνεται σε νομικά αιτήματα, παρέχοντας δεδομένα χρηστών, όπως αριθμούς τηλεφώνων και διευθύνσεις IP. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην πολιτική της πλατφόρμας, η οποία παλιότερα έδινε απόλυτη προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα.
Στην Ισπανία, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024, το Telegram ανταποκρίθηκε σε 22 αιτήματα από τις Αρχές, ταυτοποιώντας 85 χρήστες που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες. Αντίστοιχα, στη Γερμανία, η πλατφόρμα παρείχε πληροφορίες για 53 αριθμούς τηλεφώνων και διευθύνσεις IP, επηρεάζοντας 115 χρήστες.
Στις ΗΠΑ, απαντήθηκαν 14 αιτήματα που αφορούσαν 108 χρήστες, ενώ στη Βραζιλία, οι Αρχές υπέβαλαν συνολικά 203 αιτήματα για το 2024. Η Ινδία, ως η μεγαλύτερη αγορά του Telegram, είχε 6.992 αιτήματα την ίδια περίοδο.
**Ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας**
Το Telegram προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των χρηστών και της ιδιωτικότητας, καθώς και της αυξημένης πίεσης για έλεγχο περιεχομένου από τις Αρχές. Η δυνατότητα αναφοράς περιεχομένου από χρήστες και η αξιολόγηση του από τους συντονιστές της πλατφόρμας αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας, διασφαλίζοντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
Παρότι η πλατφόρμα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων για παρακολούθηση, εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών της, προστατεύοντας την ιδιωτικότητά τους.
Αυτός ο συνδυασμός στοχεύει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Telegram, επιτρέποντας στους χρήστες να νιώθουν ασφαλείς, ενώ παράλληλα τηρεί τις νομικές απαιτήσεις.