Το TikTok επανήλθε για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες του, λίγες μόλις ώρες μετά τη διακοπή λειτουργίας του εξαιτίας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πλατφόρμα σταμάτησε να λειτουργεί το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, αφού το δικαστήριο όρισε προθεσμία μέχρι την Κυριακή για την πώλησή της σε Αμερικανούς ιδιοκτήτες ή για την επίλυση των ανησυχιών εθνικής ασφάλειας που είχε εντοπίσει το Κογκρέσο.
Χρήστες της εφαρμογής έλαβαν μήνυμα που ανέφερε:
«Λυπούμαστε, το TikTok δεν είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή. Ένας νόμος που απαγορεύει το TikTok έχει τεθεί σε ισχύ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TikTok προς το παρόν».
Παρόλα αυτά, υπήρξε ανατροπή μετά τη δήλωση του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι “πιθανότατα” θα παραχωρήσει στην πλατφόρμα μια προθεσμία 90 ημερών για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε συνέντευξή του, ο Τραμπ ανέφερε πως αυτό θα ήταν μια “κατάλληλη” ενέργεια.
Το TikTok επανενεργοποιήθηκε γύρω στο μεσημέρι της Κυριακής, 19 Ιανουαρίου, με την εταιρεία να δηλώνει ότι βρίσκεται «στη διαδικασία επαναφοράς της υπηρεσίας». Σε δήλωσή της, η εταιρεία πρόσθεσε:
«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Τραμπ που παρέχει την αναγκαία σαφήνεια και διαβεβαίωση στους παρόχους μας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις προσφέροντας το TikTok στους Αμερικανούς χρήστες».
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την απόρριψη έφεσης από τη μητρική εταιρεία ByteDance, με έδρα την Κίνα, κατά του νόμου που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρυσι, επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανή πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών.
Η απαγόρευση του TikTok είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς καλλιτέχνες, όπως η Lizzo και η Kesha, που χαρακτήρισαν τη στιγμή “δυστοπική”. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η απαγόρευση του TikTok θα είχε σημαντικές συνέπειες στη μουσική βιομηχανία, καθώς πολλές από τις επιτυχίες στα charts του 2024 στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέθηκαν με τάσεις στην πλατφόρμα.