Η εμβληματική τραγουδίστρια και ηθοποιός Μαριάν Φέιθφουλ, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.
Γνωστή για τη μοναδική φωνή της και το διαχρονικό κομμάτι “As Tears Go By”, το οποίο έγραψαν για εκείνη οι Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς, η Φέιθφουλ κατέκτησε το βρετανικό Top 10 το 1964 και έγινε το απόλυτο σύμβολο του Swinging London. Παράλληλα, άφησε το στίγμα της στον κινηματογράφο με ταινίες όπως το “The Girl On A Motorcycle” (1968).
Η ανακοίνωση του θανάτου της προήλθε από τον κύκλο συνεργατών της:
«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και ηθοποιού Μαριάν Φέιθφουλ. Έφυγε ήρεμα στο Λονδίνο, έχοντας δίπλα της την οικογένειά της. Θα μας λείψει πολύ.»
Από τη Δόξα στην Πτώση και την Αναγέννηση
Η Μαριάν Φέιθφουλ διέγραψε μια καριέρα που κινήθηκε από την pop της δεκαετίας του ’60 μέχρι τη new wave εποχή του “Broken English”. Συνεργάστηκε με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως οι Nick Cave, Warren Ellis και Lou Reed, καθιστώντας την ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της μουσικής, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της μόδας.
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946, προερχόταν από αριστοκρατική αυστριακή οικογένεια—ο προ-προπάππος της, Leopold von Sacher-Masoch, έγραψε το ερωτικό μυθιστόρημα “Venus in Furs”. Ωστόσο, μεγάλωσε σε ταπεινές συνθήκες στο Reading.
Στην εφηβεία της, μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου ανακαλύφθηκε από τον Andrew Loog Oldham, μάνατζερ των Rolling Stones. Το 1964, ηχογράφησε το “As Tears Go By”, το οποίο έγινε επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Μέσα στο 1965, ηχογράφησε τρεις ακόμη επιτυχίες που μπήκαν στο Top 10, ενώ παράλληλα ξεκίνησε καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με ρόλους σε κλασικά έργα όπως οι “Τρεις Αδελφές” του Τσέχοφ και ο “Άμλετ” με την Αντζέλικα Χιούστον.
Ωστόσο, η προσωπική της ζωή επισκίασε τη μουσική της.
Η Σχέση με τους Rolling Stones & η Μάχη με τις Εξαρτήσεις
Το 1965, παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη John Dunbar, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Νικόλα. Σύντομα όμως εγκατέλειψε τον σύζυγό της για τον Μικ Τζάγκερ, με τον οποίο έζησε μια θυελλώδη σχέση τεσσάρων ετών.
Η Φέιθφουλ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους Rolling Stones, με πιο χαρακτηριστικό το τραγούδι “Sister Morphine”, το οποίο συνυπέγραψε η ίδια. Παρ’ όλα αυτά, η συνεργασία τους διακόπηκε λόγω νομικής διαμάχης για τα δικαιώματα του κομματιού.
Η εξάρτησή της από κοκαΐνη και ηρωίνη βρέθηκε στο επίκεντρο το 1967, όταν συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας στο σπίτι του Κιθ Ρίτσαρντς. Η εικόνα της γυμνής, τυλιγμένης σε μια γούνα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα και, όπως δήλωσε αργότερα, «με κατέστρεψε».
Το 1970, έχασε την επιμέλεια του γιου της, χώρισε με τον Τζάγκερ και έμεινε άστεγη στους δρόμους του Soho στο Λονδίνο, προσπαθώντας να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.
«Ζούσα σε έναν πολύ ψεύτικο κόσμο τη δεκαετία του ’60. Όταν βρέθηκα στους δρόμους, συνειδητοποίησα την καλοσύνη των ανθρώπων», είπε το 2016.
Παρά την πτώση της, η Φέιθφουλ επανήλθε στη μουσική.
Η Αναγέννηση: Από το “Broken English” στην Αιωνιότητα
Το 1979, μετά από δέκα χρόνια αποχής, κυκλοφόρησε το “Broken English”, ένα άλμπουμ που την επανέφερε στο προσκήνιο, αποτυπώνοντας την ταλαιπωρημένη φωνή και την ωμή της ειλικρίνεια. Το άλμπουμ προτάθηκε για Grammy και έγινε παγκόσμια επιτυχία.
Η Φέιθφουλ αποδέσμευσε τον εαυτό της από τα ναρκωτικά το 1985 και έκτοτε συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Nick Cave, Damon Albarn, Beck και Metallica, κυκλοφορώντας 21 στούντιο άλμπουμ.
Η προσωπική της ζωή παρέμεινε πολυτάραχη: παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές, με τον Ben Brierly (The Vibrators) και τον Giorgio Della Terza.
Το 2011, είχε πει: «Είχα μια καταπληκτική ζωή με όλους τους εραστές και τους συζύγους μου – εκτός από τον Della Terza. Ήταν ένας εφιάλτης.»
Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε ως Θεός στο Absolutely Fabulous, ως διάβολος στο μιούζικαλ The Black Rider (2004) και ως Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα στη Μαρία Αντουανέτα της Σοφίας Κόπολα.
Το 2015, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, έγραψε το “They Come at Night”, μια συγκλονιστική μουσική δήλωση για την τραγωδία.
Αντίο σε ένα Αιώνιο Icon
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έζησε στο Παρίσι, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας:
- Διαγνώστηκε με ηπατίτιδα C το 2007,
- Υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού το 2006,
- Νόσησε από Covid-19 το 2020, νοσηλευόμενη για 22 ημέρες.
Παρά τις δυσκολίες, η Μαριάν Φέιθφουλ συνέχισε να δημιουργεί.
«Έχω κάνει ό,τι ήθελα και έχω ταξιδέψει όπου ήθελα… Η ιστορία μου είναι μια επιβεβαίωση της δύναμης και της τύχης μου», είχε δηλώσει.
Η συμβολή της τιμήθηκε με το Βραβείο Lifetime Achievement στα Women’s World Awards 2009, ενώ η γαλλική κυβέρνηση την αναγνώρισε ως Commandeur του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Ένα ανεπανάληπτο icon πέρασε στην αιωνιότητα.