Από τις 13 Φεβρουαρίου, το Cinobo παρουσιάζει στις ελληνικές αίθουσες το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα έως τώρα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», μια ταινία που εξερευνά τις λιγότερο αναγνωρίσιμες όψεις της ζωής της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα.
Το φιλμ έχει ήδη συγκεντρώσει ενθουσιώδεις κριτικές από διεθνείς μέσους, με τη Le Monde να το χαρακτηρίζει «συγκλονιστικό και συναισθηματικό», αποκαλύπτοντας την εξέλιξη της Κάλλας από τα νεανικά της χρόνια στην Αθήνα έως την καλλιτεχνική της ωρίμανση.
Η διαδρομή από τη Μαίρη στη Μαριάννα και τη Μαρία Κάλλας
Το ντοκιμαντέρ εντάσσει τη διαδρομή της Κάλλας από το 1937, όταν η 14χρονη Μαρία Καλογεροπούλου ήρθε στην Αθήνα και συστήθηκε ως «Μαίρη» στο Εθνικό Ωδείο. Το 1940, κατά την πρώτη της εμφάνιση στη Λυρική Σκηνή, εμφανίστηκε με το όνομα «Μαριάννα», για να αποκτήσει το 1945, λίγο πριν την παγκόσμια καταξίωση της, την ταυτότητα «Mary Callas» και τελικά Maria Callas.
Η ταινία ανασυστήνει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Αθήνα, την αφοσίωσή της στη μουσική, καθώς και τις προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες που την καθόρισαν. Επίσης, αναδεικνύει την επανασύνδεσή της με την Ελλάδα από το 1957, όταν πια είχε κατακτήσει τη σκηνή διεθνώς.
Σπάνιο αρχειακό υλικό και συγκλονιστικές μαρτυρίες
Η ταινία αξιοποιεί ανέκδοτες ηχογραφήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα και σπάνιο αρχειακό υλικό, καταγράφοντας τη σχέση της Κάλλας με την Ελλάδα. Περιλαμβάνει νέες συνεντεύξεις με εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής και της τέχνης, όπως:
- Ιωάννης Μπαστιάς (γιός του ιδρυτικού Διευθυντή της ΕΛΣ)
- Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
- Άρης Χριστοφέλλης (λυρικός καλλιτέχνης)
- Κωνσταντίνος Πυλαρινός (Πρόεδρος των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας)
- Κική Μορφωνιού (μεσόφωνος που συνεργάστηκε με την Κάλλας)
- Χαρά Καλομοίρη (Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου)
- Στέφαν Χαίρνερ (γιός του μαέστρου Χανς Χαίρνερ, που διηύθυνε την Κάλλας το 1944)
Επιπλέον, η ταινία περιλαμβάνει προγενέστερες συνεντεύξεις της Κάλλας, της δασκάλας της Ελβίρας ντε Ιντάλγκο, καθώς και συναδέλφων της όπως η Ζωή Βλαχοπούλου και ο Λεωνίδας Ζώρας.
Η σκηνοθετική προσέγγιση και η έρευνα
Το ντοκιμαντέρ είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας του Βασίλη Λούρα, ο οποίος είναι ο σεναριογράφος και συνσκηνοθέτης μαζί με τον Μιχάλη Ασθενίδη.
Οι δημιουργοί επισημαίνουν ότι η έρευνα αποκάλυψε όχι μόνο την καλλιτεχνική της πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι προσωπικές της βιώσεις, οι σχέσεις με την οικογένειά της, καθώς και το επαγγελματικό της περιβάλλον διαμόρφωσαν την μετέπειτα πορεία της, ενδυναμώνοντας την αντιστροφή της κάθε πρόκλησης.
«Η καλλιτεχνική εκπαίδευση και οι εμπειρίες που απέκτησε στην Αθήνα υπήρξαν τα θεμέλια της επιτυχίας που ήρθε αργότερα», σημειώνουν οι δημιουργοί.
Το «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα έως τώρα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» θα είναι διαθέσιμο στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 13 Φεβρουαρίου, μέσω της διανομής του Cinobo.