Το πειραματικό αεροσκάφος XB-1 της Boom Supersonic πέτυχε ταχύτητα Mach 1.1, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή των υπερηχητικών υπερατλαντικών πτήσεων.
Την Τρίτη, το XB-1 έγινε το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος που αναπτύσσεται αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, ένα ορόσημο που, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, φέρνει πιο κοντά το μέλλον των γρήγορων εμπορικών πτήσεων.
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Mojave Air & Space Port στην Καλιφόρνια και μέσα σε 11,5 λεπτά ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου σε ύψος 35.000 ποδών (10.600 μέτρα), αγγίζοντας τα 1.360 χλμ./ώρα (Mach 1.1). Στη συνέχεια, έσπασε το φράγμα του ήχου άλλες δύο φορές πριν προσγειωθεί περίπου 30 λεπτά αργότερα.
Η Boom Supersonic τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα πολιτικό αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Ένα Σημαντικό Βήμα για την Υπερηχητική Αεροπλοΐα
Η ταχύτητα του ήχου στο επίπεδο της θάλασσας, σε θερμοκρασία 20°C, είναι 1.235 χλμ./ώρα.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα: την ανάπτυξη του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού τζετ στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Γκρεγκ Κρόλαντ, σύμβουλος και πρώην τεχνικός διευθυντής της Boom Supersonic.
«Αυτό το επίτευγμα θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε ένα εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος προσβάσιμο στο ευρύ κοινό», πρόσθεσε.
Η πτήση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω ενός αεροσκάφους Northrop T-38 Talon, το οποίο διέθετε πομποδέκτη Starlink, της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου της SpaceX.
Το Μέλλον των Υπερηχητικών Πτήσεων
Οι πολιτικές υπερηχητικές πτήσεις τερματίστηκαν το 2003 με τον παροπλισμό του Concorde. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καυσίμου και ο έντονος υπερηχητικός κρότος (sonic boom) παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την επανεισαγωγή τους.
Το XB-1 λειτουργεί ως πρωτότυπο για το Overture, το μελλοντικό υπερηχητικό αεροσκάφος της Boom Supersonic, το οποίο θα διαθέτει 64-80 θέσεις και θα μπορεί να διασχίζει τον Ατλαντικό σε μόλις 3,5 ώρες.
Το 2023, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή του εργοστασίου της στη Βόρεια Καρολίνα και έχει ήδη εξασφαλίσει 130 παραγγελίες και προπαραγγελίες από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η American Airlines, United Airlines και Japan Airlines, σύμφωνα με το Reuters.