Η Cyndi Lauper, με τη μαχητική και γεμάτη ενέργεια φωνή του εμβληματικού της κομματιού “Girls Just Want to Have Fun”, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τελευταία της περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια απολαυστική συνέντευξη, συζητά για τον Donald Trump, την αυτοϊκανοποίηση στη μουσική, και πώς έκαψε το πρώτο της σουτιέν σε διαδήλωση υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων το 1968.
Η Ασυμβίβαστη Cyndi: Από την Punk Σκηνή στην Ποπ Επανάσταση
Η Cyndi Lauper πάντα διακρινόταν για τη μοναδικότητά της. Από τις πρώτες εμφανίσεις της στη σκηνή της Νέας Υόρκης με το πολύχρωμο και εκκεντρικό της στυλ, μέχρι την καθιέρωσή της ως ποπ φαινόμενο, ποτέ δεν υπήρξε ένα άτομο που να ακολουθεί τους κανόνες.
«Από τα πρώτα μου live, το κοινό μου ήταν άνθρωποι που ένιωθαν περιθωριοποιημένοι και χρειάζονταν έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστούν ελεύθερα», αναφέρει η Lauper.
Η μουσική της εκφράζει πάντα θάρρος και συναισθηματική βάθος. Από το “Time After Time” και το “True Colors” μέχρι το διαχρονικό κομμάτι “Girls Just Want to Have Fun”, οι δημιουργίες της συνδυάζουν διασκέδαση και κοινωνική επανάσταση.
Η Πολιτική και η Μάχη για τα Δικαιώματα
Η Lauper δεν δίστασε ποτέ να εκφράσει τις απόψεις της. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, κατά την έξαρση της επιδημίας του AIDS, στήριξε δημόσια τη LGBTQ+ κοινότητα, με κίνδυνο να απωλέσει χορηγούς.
«Δεν με ένοιαζε. Αυτό που είχε σημασία ήταν να μιλήσω γι’ αυτό.»
Σήμερα, συνεχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, μέσω της πρωτοβουλίας της “Girls Just Want to Have Fundamental Rights”, η οποία χρηματοδοτεί οργανώσεις υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.
Το “She Bop” και η Πρόκληση της Αυτοϊκανοποίησης στη Μουσική
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της, το “She Bop” (1984), ανήκει στη διάσημη λίστα “Filthy 15” του συντηρητικού Parents Music Resource Center, που κατέκρινε 15 τραγούδια για σεξουαλικά υπονοούμενα.
«Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο προκλητικό! Όμως, όλοι αντέδρασαν λες και επρόκειτο για σκάνδαλο», λέει γελώντας η Lauper.
Όταν ο συνθέτης Steve Lund της πρότεινε να γράψουν ένα κομμάτι για τη γυναικεία αυτοϊκανοποίηση, η Lauper ήθελε να το κάνει με χιουμοριστική διάθεση:
«Ήθελα οι ενήλικες να το κατανοήσουν και να γελάνε, ενώ τα παιδιά να νομίζουν ότι είναι απλώς ένα τραγούδι για χορό.»
Η Ζωή της Cyndi Lauper Ως Μορφή Αντίστασης
Από τις πρώτες της εμπειρίες στη μουσική βιομηχανία, η Lauper αρνήθηκε να υποταχθεί στους κανόνες των δισκογραφικών εταιρειών.
«Δεν καταλάβαιναν ποια ήμουν. Δεν ήξεραν ότι έκαψα το πρώτο μου σουτιέν στη γυναικεία διαδήλωση του 1968. Από τότε, δεν έχω αλλάξει.»
Η Cyndi Lauper παραμένει ένα σύμβολο της ελευθερίας και της δημιουργικότητας, και η αποχαιρετιστήρια περιοδεία της θα είναι μια μεγάλη γιορτή για όλα όσα εκπροσωπεί.