Μια εκρηκτική περιοδεία, πολιτική συνείδηση και ερωτική απελευθέρωση στη σκηνή – έτσι έγραψαν θρύλο οι τρεις γυναίκες
Στα ’70s, η μουσική σκηνή έβραζε από αλλαγή, αλλά καμία άλλη μπάντα δεν έμοιαζε με τις Labelle. Με φτερά, ασημένια κορμάκια και τραγούδια που μιλούσαν για σεξουαλική απελευθέρωση, πολιτικά δικαιώματα και την εμπειρία του να είσαι γυναίκα, οι Patti LaBelle, Nona Hendryx και Sarah Dash μετέτρεψαν κάθε τους live σε τελετουργικό.
Στο Civic Center της Ατλάντα, οι τρεις γυναίκες εμφανίστηκαν σαν διαστημικές θεές – με φτερωτά κοστούμια, δερμάτινα αξεσουάρ και μια σκηνική παρουσία που θύμιζε εξωγήινη πομπή. Το κοινό τους, ένα μίγμα από μαύρους και λευκούς fans, queer ανθρώπους και θορυβώδεις free spirits, παρακολουθούσε με ανοιχτό στόμα. Η Patti εκμυστηρεύτηκε αργότερα ότι η αίσθηση της σκηνής έμοιαζε με σεξουαλική έκσταση: “Είναι σαν να είμαι παντρεμένη με ένα εκατομμύριο ανθρώπους ταυτόχρονα. Και ναι, πολλές φορές νιώθω σαν να έρχομαι επί σκηνής.”
Η Sarah ήταν ακόμα πιο τολμηρή: “Είναι σαν να κάνεις έρωτα μπροστά σε ένα κοινό χιλιάδων. Δεν φοράω καν ταμπόν γιατί αν τρέξει, τρέχει. Αυτή είναι η αλήθεια μου.”
Στο παρασκήνιο, οι Labelle μιλούσαν με ειλικρίνεια για την αποδοχή που βίωναν από τη gay κοινότητα, για τη συνειδητή τους επιλογή να ενώσουν διαφορετικές φυλές και σεξουαλικότητες στα live τους. Η Nona το έθεσε απλά: “Δεν έχω ταμπέλες για το ποια είμαι. Είμαι όλα τα φύλα.”
Η επιτυχία ήρθε αργά και δύσκολα. Πριν την εκρηκτική επιτυχία του “Lady Marmalade”, η μπάντα είχε περάσει χρόνια με περιοδείες στο chitlin circuit και μικρές σκηνές. Με τη βοήθεια του Allen Toussaint και της μάνατζέρ τους, Vicki Wickham, ξαναγεννήθηκαν ως Labelle: πιο τολμηρές, πιο πολιτικές, πιο… ίδιες με τον εαυτό τους.
Η ιστορία τους δεν ήταν απλά για την επιτυχία – ήταν για επιβίωση, αδελφότητα και μια ατελείωτη μάχη να ακούγονται οι φωνές τους. Από τις μέρες που έπαιζαν για ψίχουλα μέχρι τη στιγμή που έγιναν το πρώτο Black girl group που εμφανίστηκε στη Metropolitan Opera, η διαδρομή τους ήταν γεμάτη δάκρυα, οργή, γέλιο και αγάπη.